Interfaţă utilizator

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare

O interfaţă utilizator este modalitatea prin intermediul căreia oamenii (utilizatorii) interacţionează cu un sistem informatic - o anumită maşină, dispozitiv, program de calculator sau alt instrument complex. Interfaţa cu utilizatorul asigură următoarele:

  • Intrare: modalitatea care permite utilizatorului să manipuleze un sistem
  • Ieşire: modalitatea prin care sistemul indică efectele acestei manipulări

Tipuri de interfeţe cu utilizatorul[modificare]

  • Interfaţă grafică (GUI - Graphical User Interface): acceptă intrări prin dispozitive ca tastatura şi mouse-ul şi furnizează ieşiri grafice pe ecranul monitorului. Este cel mai comun tip de interfaţă întâlnit pe calculatoarele personale.
  • Interfaţă web (WUI - Web User Interface): acceptă intrări şi furnizează ieşiri prin generarea de pagini web transmise prin Internet şi pe care utilizatorul le vizualizează prin intermediul unui browser (navigator) web.
  • Interfaţă în linia de comandă (CLI - Command Line Interface) sau consolă: utilizatorul furnizează intrări tastând un şir de comandă iar sistemul furnizează ieşirile prin afişarea de text pe ecranul monitorului. Acest tip de interfaţă este cel mai adesea folosit de programatori, administratori de sistem, în mediile inginereşti şi ştiinţifice şi de către utilizatorii avansaţi.