Linux şi jocurile

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 30 iunie 2006 14:38, autor: Petre (Discuție | contribuții) (Revenit la ultima editare de către Alfreero)

Salt la: navigare, căutare

Unii zic că Linux e plicticos, că nu există jocuri pentru el, etc. În această secţiune vom încerca sa dovedim contrariul şi vom întocmi o lista cu jocurile (majoritatea free) care rulează pe acest SO.

Jump'n Run

SuperTux

Este o clonă a faimosului SuperMario, dar în care personajul principal este, aţi ghicit, un pinguin. Versiunea actuală (milestone 1) are 26 de nivele, 9 tipuri de inamici precum şi o grămadă de planşe-bonus. Dispune de un level-editor încorporat, extrem de uşor de utilizat, care vă permite să vă faceţi propriile planşe (sau, hmm, să modificaţi planşele existente ca să treceţi mai uşor de ele). Fondul sonor este foarte bine realizat, randarea se poate face software sau OpenGL. O aplicaţie realizată profesional.

Jump'n Bump

Un joc, dacă vă vine să credeţi, mai sângeros decât un shooter clasic :-) Nişte iepuraşi simpatici încearcă să sară unul în capul altuia, cel strivit devenind o baltă de sânge. Pot juca până la patru jucători la aceeaşi consolă (tastatură şi mouse). Grafica este destul de slabuţă dar, per ansamblu, e haios să-l joci cu nevasta sau prietena. Este realizat cu SDL şi dispune de o bază enormă de planşe (peste 250).

Există încă o pagină pe care este o versiune mai nouă a jocului, dar nu este (încă) portată pe Linux: http://www.icculus.org/jumpnbump/

Tower Toppler

Este un joc "jump and run" în care dirijaţi un mic animal verde către o uşă specială aflată în vârful turnului sărind şi folosind diferite ascensoare. O serie întreagă de roboţi ciudaţi trebuie evitaţi. Jocul este o reimplementare pentru Linux a jocului Nebulus publicat de J.M.Phillips şi Hewson Software pentru DOS, Amiga şi C64. Evident, reimplementarea pentru Linux arată mult mai profesional!

Simulatoare

Racer

Racer este un proiect cross-platform care simulează foarte realist automobilele, utilizând pentru modelare datele tehnice ale acestora. Grafică excelentă (foloseşte OpenGL pentru randare), maşina se poate privi din orice unghi, inclusiv din interior, se poate face 'replay' şi 'save' la o cursă efectuată (din mai multe perspective). Se controlează relativ dificil, mouse-ul fiind utilizat şi pentru acceleraţie şi pentru direcţie şi pentru schimbarea vitezei. Stă slab la capitolul sound, iar simularea impactului cu un obstacol la viteză mare nu este foarte realistă. Dispune de o bază foarte mare de trasee şi modele de maşini (printre care şi toate modelele de Dacie).

FlightGear

FlightGear este un proiect de simulator de "free flight" ceea ce înseamnă zbor autonom, în care pilotul are controlul total asupra parcursului de zbor şi nu este limitat de rutele impuse de către turnurile de control. Scopul acestui proiect este de a crea un simulator de zbor sofisticat pentru a putea fi utilizat în cercetare şi în mediile academice, extensibil şi deschis astfel încât să poată fi imbunătăţit şi extins de către oricine este interesat. Eu aş zice că le-a reuşit foarte bine, au o comunitate puternică şi sunt disponibile deja zeci de aparate de zbor create de către membrii aceste comunităţi. Simulatorul dă o impresie foarte realistă, cel puţin mie mi-a luat ceva timp până sa fac un Cessena să decoleze şi să şi râmănâ în aer... :)