Linux nu este Windows

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
Dominic Humphries
Articol tradus de la http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm

În următorul articol mă voi referi la sistemul de operare GNU/Linux şi la diversele proiecte FOSS sub numele general de "Linux". E mai simplu de observat...

Linux nu este Windows

Dacă şi Dv, ca şi mine, petreceţi vreun pic de timp pe un forum de Linux, vă veţi sătura în cele din urmă, ca şi mine, de numărul posturilor în următorul gen:

"Salut! Folosesc Linux de cîteva zile, şi în general e fain. Dar e păcat că [una sau alta] nu merge la fel ca în Windows. De ce nu rescriu dezvoltatorii softul de la zero ca să se comporte mai asemănător cu Windows? Sînt sigur că, aşa, Linux ar avea mult mai mulţi utilizatori!"

S-ar putea ca şi Dv să fi încercat să răspundeţi la aceste întrebări, doar pentru a fi înecat în flame-uri de către un newbie în Linux, care are pretenţia că ideea sa, bazată pe ani de experienţă cu un alt SO şi pe cîteva ore cu Linux, este revoluţionar de strălucită, şi ţie nu-ţi place doar pentru că eşti "linuxist de modă veche" care crede că GUI-urile sînt odraslele diavolului şi că toţi ar trebui obligaţi să rămînă la CLI.

Acest articol îşi doreşte să explice acelor "newbies" de ce ideile lor sînt în general respinse şi nu îmbrăţişate.

Mai întîi de toate, argumentul cel mai îndrăgit: "Dacă Linux ar face asta, ar converti mult mai mulţi utilizatori de la Windows!"

Aşadar daţi-mi voie să explic ceva care stă la temelia înţelegerii Linux: Comunitatea Linux nu încearcă să ofere un înlocuitor de SO pentru utilizatorul obişnuit de Windows. Scopul Linux nu este "Linux pe fiecare desktop".

Pe bune. Serios că nu este. [1] Da, ambele sînt sisteme de operare. Da, ambele se pot folosi pentru aceleaşi lucruri. Dar asta face din Linux o alternativă şi nu un înlocuitor. S-ar părea că distincţia nu este semnificativă, dar de fapt este una de importanţă vitală.

Linux <=> Windows e ca şi Motociclete <=> Maşini: Ambele sînt vehicule care vă transportă de la A la B folosind şoselele. Dar sînt de forme şi mărimi diferite, au comenzi diferite, şi funcţionează în moduri fundamental diferite. Cele două nu pot fi interschimbate liber. Au întrebuinţări diferite şi puncte tari/puncte slabe diferite; trebuie să o alegeţi pe cea potrivită, nu să alegeţi una şi să vă aşteptaţi să meargă la fel ca cealaltă.

Un şofer de maşină s-ar putea să rămînă într-o zi blocat în trafic şi să vadă o motocicletă depăşindu-l în viteză. Ar invidia capacitatea motociclistului de a ignora o problemă care pentru o maşină e ??crippling. Dacă pe urmă şoferul ar zice "Ştiu totul despre maşini, deci trebuie să ştiu totul despre motociclete!", atunci s-ar înşela.

  • Dacă acel şofer şi-ar cumpăra o motocicletă şi şi-ar da seama că acceleraţia se acţionează de pe ghidon cu mîna, în loc să fie o pedală acţionată cu piciorul, s-ar plînge că motocicletele ar trebui dotate cu pedală de acceleraţie.
  • Dacă şoferul ar avea soţie şi doi copii, faptul că o motocicletă are un singur loc i s-ar părea un inconvenient. Ar putea sugera ca motocicletele să fie reproiectate pentru a putea transporta patru persoane, două în faţă şi două în spate.
  • Dacă şoferul ar încerca să facă o tură şi ar cădea imediat pentru că nu ştie să-şi ţină echilibrul, ar putea sugera ca motocicletele să fie reproiectate cu patru roţi.
  • Dacă şoferul s-ar vedea nevoit să se încline la curbe, ar cere ca motocicletele să fie dotate cu stabilizatoare, pentru a se putea ţine drept în viraje.
  • Dacă şoferul ar vrea să-şi protejeze motocicleta de hoţi, s-ar plînge că nu există portiere care să-i ţină pe hoţi la distanţă, şi astfel motocicleta e mult mai probabil să fie furată decît o maşină.
  • Dacă şoferului i s-ar părea deranjantă casca de protecţie, ar putea sugera să se instaleze un airbag în ghidonul motocicletei, ca alternativă la casca cea enervantă.

Şi în fiecare caz, s-ar înşela. Întrucît că el crede că o motocicletă înlocuieşte o maşină, crede că aceasta poate şi trebuie să facă tot ceea ce poate o maşină, şi că funcţionalităţile 'lipsă' pot fi pur şi simplu altoite.

În acelaşi mod, noii-veniţi în Linux, deşi bine intenţionaţi, fac sugestii despre cum să devină Linux mai asemănător cu ce sînt obişnuiţi ei. Şi nu ajung nicăieri, exact din aceleaşi motive. Linux şi Windows sînt întrebuinţate în aceleaşi scopuri, dar la fel sînt şi maşina şi motocicleta. Asta nu înseamnă că poţi sări direct dintr-una în alta, şi nu înseamnă nici că funcţionalităţile uneia se pot, sau ar trebui să se poată transfera celeilalte.

Acest articol este în curs de editare de către Yuliyan. Dacă doriți să interveniţi în procesul de editare, cereți mai înainte permisiunea autorului pe pagina sa de discuţii.