Linux nu este Windows

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
Dominic Humphries
Articol tradus de la http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm

În următorul articol mă voi referi la sistemul de operare GNU/Linux şi la diversele proiecte FOSS sub numele general de "Linux". E mai simplu de observat...

Linux nu este Windows

Dacă şi Dv, ca şi mine, petreceţi vreun pic de timp pe un forum de Linux, vă veţi sătura în cele din urmă, ca şi mine, de numărul posturilor în următorul gen:

"Salut! Folosesc Linux de cîteva zile, şi în general e fain. Dar e păcat că [una sau alta] nu merge la fel ca în Windows. De ce nu rescriu dezvoltatorii softul de la zero ca să se comporte mai asemănător cu Windows? Sînt sigur că, aşa, Linux ar avea mult mai mulţi utilizatori!"

S-ar putea ca şi Dv să fi încercat să răspundeţi la aceste întrebări, doar pentru a fi înecat în flame-uri de către un newbie în Linux, care are pretenţia că ideea sa, bazată pe ani de experienţă cu un alt SO şi pe cîteva ore cu Linux, este revoluţionar de strălucită, şi ţie nu-ţi place doar pentru că eşti "linuxist de modă veche" care crede că GUI-urile sînt odraslele diavolului şi că toţi ar trebui obligaţi să rămînă la CLI.

Acest articol îşi doreşte să explice acelor "newbies" de ce ideile lor sînt în general respinse şi nu îmbrăţişate.

Mai întîi de toate, argumentul cel mai îndrăgit: "Dacă Linux ar face asta, ar converti mult mai mulţi utilizatori de la Windows!"

Aşadar daţi-mi voie să explic ceva care stă la temelia înţelegerii Linux: Comunitatea Linux nu încearcă să ofere un înlocuitor de SO pentru utilizatorul obişnuit de Windows. Scopul Linux nu este "Linux pe fiecare desktop".

Acest articol este în curs de editare de către Yuliyan. Dacă doriți să interveniţi în procesul de editare, cereți mai înainte permisiunea autorului pe pagina sa de discuţii.