Networking: Diferență între versiuni

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
(Wireshark)
Linia 141: Linia 141:
  
 
===Wireshark===
 
===Wireshark===
[[Image:wireshark.png|thumb|500|left|Captură de ecran - Pigdin]]
+
[[Image:wireshark.png|thumb|500|left|Captură de ecran - Wireshark]]
  
 
Wireshark este un program packet sniffer. Este folosit pentru analizarea
 
Wireshark este un program packet sniffer. Este folosit pentru analizarea

Versiunea de la data 14 septembrie 2008 15:50

Browsere

Mozilla Firefox

Nu cred că mai are nevoie de introducere, îl folosiți probabil ca să citiți această pagină web. Conform statisticilor de pe w3schools.com ponderea Firefox este în continuă creștere, și tinde să ajungă din urmă și să depășească Internet Explorer. Nu este un lucru surprinzător, dată fiind rata mare a infectărilor cu viruși a calculatoarelor care folosesc Internet Explorer.

Firefox este dezvoltat în mod profesionist de o echipă de ingineri construită pe scheletul echipei care pe vremuri a dezvoltat browserul Netscape. Echipa este finanțată de Mozilla Foundation, care coordonează dezvoltarea mai multor programe de comunicație precum programele de email, clienți chat, etc.

Pe lângă grămada de facilități pe care nu le găsiți în programele concurenței, Firefox oferă și posibilitatea de extindere a funcționalității programului cu ajutorul pluginurilor. Probabil există deja mii de astfel de suplimente pe Firefox Add-ons. Găsiți practic suplimente pentru tot ce vă trece prin cap, de la cântat muzică până la prelucrat informație.

Firefox este unul din puținele programe F/OSS traduse complet în limba română, și care are un set de dicționare menținute la zi. Pe multe forumuri Linux deja se sugerează utilizatorilor să renunțe la versiunile Firefox distribuite implicit de distribuția Linux pe care o folosesc, și să-și instaleze varianta distribuită specific de Mozilla Foundation. Acest lucru este motivat de setul vechi de dicționare cât și de grămezile de extensii total nefolositoare pe care aceste distribuții le instalează automat. De asemenea, versiunea distribuită direct de developer se updatează singură când apare o versiune nouă.

Download și mai multe informații aici


Opera

Este dezvoltat de compania norvegiană Opera Software ASA, și este cel de-al treilea browser major. În trecut, variantele gratuite foloseau bannere pentru reclame. Acestea au fost însă eliminate, deci la ora actuală Opera este cât se poate de gratuit (neavând însă sursele disponibile, ceea ce îl face să nu fie Free Software).

Este un browser foarte rapid, cu un consum foarte mic de memorie. Include o serie de alte utilitare web cum ar fi client simplu de email, client RSS și NNTP, client IRC, client bittorent.

Download și mai multe informații aici

Email

Există o serie largă de clienți email disponibili sub Linux. Dintre aceștia amintim Thunderbird și Evolution.

Mozilla Thunderbird

Captură de ecran - Mozilla Thunderbird

Thunderbird este principalul client email oferit de Fundația Mozilla, și ca atare completează foarte bine browserul Firefox. Ca și Firefox poate fi extins cu ajutorul pluginurilor, are o traducere românească și dicționare de corectare ortografică. Include și un cititor RSS.

Evolution

Evolution este probabil cel mai puternic client de email în lumea Linuxului. Integrează suport de criptare GPG (GNU Privacy Guard) și S/MIME a emailurilor, calendar, reminders, filtre de junk-mail, etc. Evolution este compatibil LDAP și poate interacționa cu Microsoft Exchange și OpenGroupware.org

Instant Messaging

Pigdin

Captură de ecran - Pigdin

Pigdin este cel mai popular program de instant messaging sub Linux. Suportă printre altele AIM, ICQ, Jabber/XMPP, IRC, MSN Messenger, Yahoo!, MySpaceIM.

Cu pigdin aveți posibilitatea să fiți conectat la mai multe rețele în același timp. Astfel, puteți să purtați discutați simultan, de exemplu, pe Yahoo, pe AIM și pe IRC. Pigdin suportă transfer de fișiere, și are un sistem de notificare configurabil.

Kopete

Captură de ecran - Kopete

Kopete este programul de messaging din KDE. Ca și pigdin suportă o gamă largă de rețele și protocoale, precum AIM, ICQ, MSN, Yahoo, Jabber, IRC, Gadu-Gadu, Novell GroupWise Messenger.

Programul pune accentul pe uzabilitate, și este integrat în KDE cu system address book, astfel încât poate fi accesat direct și din alte aplicații KDE.

Bittorent

Bittorent este un protocol de transfer de fișiere P2P folosit în special când este vorba de cantități mari de date transferate, cum ar fi filme, programe mari, imagini CD sau DVD. Protocolul fost conceput în 2001 de către un programator pe nume Brian Cohen, care îl mai întreține și astăzi prin intermediul companiei Bittorent Inc.

Numărul clienților bittorrent sub Linux este mare. Puteți găsi o listă și o comparație a acestora pe Wikipedia.

Captură de ecran - Ktorrent

Azureus, mai nou numit Vuze, este unul din cele mai populare programe bittorrent folosite sub Linux. Este implementat în Java. Alt client foarte popular este transmission. În KDE se folosește Ktorrent. Dacă doriți un client bittorrent care să lucreze din linia de comandă încercați rtorrent.

Remote Desktop

Captură de ecran - VNC în KDE

Posibilitatea de a accesa un desktop care rulează pe alt calculator este esențială în special dacă dorim să ajutăm pe cineva să-și rezolve problemele cu distribuția Linux pe care o are instalată.

Virtual Network Computing sau pe scurt VNC oferă principala soluție pentru platforma Linux. VNC a fost dezvoltat original la Olivetti Research Laboratory în Cambridge, Marea Britanie, și a este distribuit sub licență GPL împreună cu un număr mare de versiuni derivate. Dintre aceste versiuni amintim RealVNC și TightVNC.

VNC practic poate fi găsit rulând pe toate sistemele majore de operare, fiind astfel o soluție gratuită universală de remote desktop.

FTP

File Transfer Protocol (FTP) este un protocol de transfer de fișiere în rețele de tip TCP/IP. Este folosit pe larg pe Internet pentru distribuit fișiere, etc. Un utilitarul numit ftp este prezent în linia de comandă în toate distribuțiile Linux. Există de asemenea programe ftp cu interfață grafică precum FileZilla sau gFTP.

Packet tools

tcpdump

tcpdump este unul din cele mai populare programe packet sniffer. Rulează din linia de comandă și este disponibil pe orice distribuție Linux sau în mod mai general pe orice mașina Unix. A fost dezvoltat de Van Jacobson, Craig Leres și Steven McCanne la Lawrence Berkeley Laboratory Network Research Group.

tcpdump rulează ca root, având nevoie de acces direct la stiva de networking din kernel. Se folosește de multe ori în conjuncție cu tcptrace, un program utilitar care analizează logurile generate de tcpdump.

Licența sub care este publicat tcpdump este considerată o licență liberă, programul respectând astfel definiția software-ului liber.

Wireshark

Captură de ecran - Wireshark

Wireshark este un program packet sniffer. Este folosit pentru analizarea pachetelor care circulă în rețea, vizualizarea protocoalelor de comunicații, dezvoltarea de software de comunicații, etc. Este similar în funcționalitate cu tcpdump și are o interfată grafică foarte prietenoasă. Ca și tcpdump, Wireshark folosește biblioteca pcap pentru captura de pachete.

Original programul s-a numit Ethereal, însă a fost nevoie de o schimbare de nume în Wireshark datorită faptului că Ethereal devenise un trademark deținut de o companie. Devevlopmentul de Ethereal a fost oprit, și se recomandă folosirea Wireshark mergând mai departe.