Nucleu Linux: Diferență între versiuni

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
(Ce este Linux?)
m (A protejat "Nucleu Linux" [edit=autoconfirmed:move=autoconfirmed])
 
(Nu s-au afișat 2 versiuni intermediare efectuate de alți 2 utilizatori)
Linia 2: Linia 2:
  
  
, there is a large subset of DFO plyeras, and maybe the largest right now (given current population levels and the state of the game), that don't really care about PVP.- I like the merchants ability to buy and sell player found gear.  Every game ought to have this feature.  I feel like I've seen it before, but i don't recall where.- No gold farmers is great  that is great when they dont spam you.  I dont care if people make and sell gold  after all, we all farm, some of us just resell it in real life  trade gold for dollars.  What I specifically dislike is being spammed in private tells by gold sellers.-You're trackball has no scroll? Dude, check out the logitech trackball.  It has a scroll button.  If you are getting a mouse, I definitely recommend looking at the Naga mmog.  You can use it for both games and work.- Love VG.  I seem to recall that decisions were taken away from the guy who was running it at first.  Not sure if that was Brad or not.  Need to ask Star Killer.- BTW, changing your appearance via illusion can be a very cool thing.  Such an idea was implemented in SB at one point.  I THINK it allowed you to appear as if you were in somebody else's guild  I dont recall clearly, just that there was some sort of mask.
+
==Ce este Linux?==
 +
 
 +
'''Nucleul Linux''' este un nucleu de sistem de operare tip UNIX, lansat în dezvoltare şi coordonat de [[Linus Torvalds]] începând cu anul 1991 sub licenţă [[GPL]] versiunea 2, rezultat al colaborării voluntare a mii de dezvoltatori din întreaga lume.
 +
Implementat inițial pentru procesoarele Intel 80386, a fost ulterior portat pe multe platforme hardware.
  
 
==Istoric==
 
==Istoric==

Versiunea curentă din 17 august 2012 21:53

Nucleu Linux

Ce este Linux?

Nucleul Linux este un nucleu de sistem de operare tip UNIX, lansat în dezvoltare şi coordonat de Linus Torvalds începând cu anul 1991 sub licenţă GPL versiunea 2, rezultat al colaborării voluntare a mii de dezvoltatori din întreaga lume. Implementat inițial pentru procesoarele Intel 80386, a fost ulterior portat pe multe platforme hardware.

Istoric

În aprilie 1991, Linus Torvalds, la acea vreme student în vârstă de 21 de ani la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a început lucrul la un sistem de operare tip Unix pentru procesoare Intel 80386.

În septembrie 1991 a fost lansată versiunea 0.01 ce conţinea 10239 linii de cod, urmată de versiunea 0.02 în octombrie 1991. În decembrie 1991 a fost lansată versiunea 0.11, prima versiune auto-găzduită, însemnând că Linux 0.11 putea fi compilat pe un sistem care la rândul lui rula Linux 0.11. Începând cu versiunea 0.12, lansată în februarie 1992, Torvalds a adoptat ca formă de licenţiere Licenţa Publică GNU, declarând ulterior ca această decizie a fost "cel mai bun lucru pe care l-am făcut" [1].

Termeni de licenţiere

Kernelul Linux este licențiat sub versiunea 2 a Licenței Publice Generale GNU.

Module binare ale nucleului

Marcă înregistrată

Caracteristici tehnice

Linux este un nucleu de sistem de operare monolitic care suportă multitasking preemptiv (atât în mod utilizator cât şi în mod kernel, memorie virtuală, librării partajate, paginare la cerere, executabile copy-on-write, management al memoriei, suita de protocoale Internet şi threading. Driverele pentru dispozitive rulează în spaţiul kernelului (ring 0 pe majoritatea procesoarelor), cu acces complet la hardware. Interfaţa grafică nu rulează direct în nucleu, spre deosebire de Microsoft Windows.

Portabilitate

Deşi nu a fost conceput iniţial pentru a fi portabil, Linux este la ora actuală unul din cele mai portate nuclee de sisteme de operare, rulând pe platforme şi arhitecturi ce variază de la telefoane mobile şi computere de buzunar la mainframe-uri ce pot rula sute sau chiar mii de instanţe Linux în paralel. Linux este sistemul de operare folosit de peste 78% din primele 500 de supercalculatoare din lume [2].

Cost estimativ de redezvoltare

Un studiu din 2006 finanţat de Uniunea Europeană a estimat că, dacă ar fi fost creat de la zero prin modalităţile tradiţionale utilizate de companiile care dezvoltă software proprietar, costurile s-ar fi ridicat la 882 milioane de euro la data realizării studiului [3].

Numerotarea versiunilor

Versiunile nucleului Linux sunt numerotate în momentul de faţă de forma 2.6.x.y, unde x se incrementează la adăugarea de noi facilităţi, iar modificările y reprezintă bugfix-uri.

Legături externe

Pagina oficială

Linux Kernel @ Wikipedia