RLUG: Diferență între versiuni

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
m (Scurtă istorie: reformulat)
 
(Nu s-au afișat 34 de versiuni intermediare efectuate de alți 13 utilizatori)
Linia 2: Linia 2:
  
  
==Descriere==
+
==Despre RLUG==
  
Suntem o organizaţie neoficială (în acest moment) care are ca principal scop promovarea sistemelor de operare bazate pe [[Linux]]/Unix şi oferirea de ajutor gratuit pentru cei care aleg acest drum. Cea mai importantă activitate a grupului se desfaşoară în acest moment pe [[Liste_de_discu%C5%A3ii|listele de email]].
+
'''RLUG''' sau '''Romanian Linux Users Group''' este o organizaţie neoficială care are ca principal scop promovarea sistemelor de operare bazate pe [[Linux]]/Unix şi oferirea de ajutor gratuit pentru cei interesați. Cea mai importantă activitate a grupului se desfaşoară pe [[Liste_de_discu%C5%A3ii|listele de email]].
  
== Servicii ==
+
== Resurse şi servicii ==
  
Pentru a ajuta promovarea sistemului de operare Linux punem la dispoziţie următoarele servicii:
+
Pentru a ajuta promovarea sistemului de operare Linux punem la dispoziţie următoarele resurse și servicii:
  
* server [http://en.wikipedia.org/wiki/Ftp ftp] si [http://en.wikipedia.org/wiki/http http] ce ofera mirror-uri la diferite [http://wiki.lug.ro/mediawiki/index.php/Distribu%C5%A3ii distribuţii] şi proiecte [http://wiki.lug.ro/mediawiki/index.php/Linux Linux]: [ftp://ftp.lug.ro ftp://ftp.lug.ro] si respectiv [http://ftp.lug.ro http://ftp.lug.ro])
+
* server [[wikipedia:ftp|ftp]] si [[wikipedia:http|http]] cu mirror-uri locale în reţelele metropolitane de mare viteză pentru diferite [[distribuţii]] şi proiecte [[Linux]] sau asociate cu Linux, printre care distribuţiile Linux [[wikipedia:Arch Linux|Arch Linux]], [[CentOS]], [[Debian]], [[Gentoo]], [[Knoppix]], [[Fedora]], [[wikipedia:OpenSUSE|OpenSUSE]], [[Slackware]], [[Mandriva]], [[Ubuntu]], distribuţiile BSD [[wikipedia:FreeBSD|FreeBSD]], [[wikipedia:NetBSD|NetBSD]], [[wikipedia:OpenBSD|OpenBSD]], arhivele [[wikipedia:Linux Documentation Project|LDP]] şi [[wikipedia:CPAN|CPAN]] etc., disponibile la [ftp://ftp.lug.ro ftp://ftp.lug.ro] şi respectiv [http://ftp.lug.ro http://ftp.lug.ro]
* server pentru listele de discuţii: http://lists.lug.ro (pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.lug.ro/ListeDiscutii)
+
* server pentru [[Liste de discuţii|listele de discuţii]]: http://lists.lug.ro
* server [http://en.wikipedia.org/wiki/IRC IRC ]: irc.lug.ro (pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.lug.ro/irc)
+
* serverul [http://www.lug.ro/irc IRC] [irc://irc.lug.ro irc.lug.ro]
 +
* [http://www.linkedin.com/e/gis/45755/667CDC60593A grupul RLUG] pe reţeaua profesională [http://www.linkedin.com/ LinkedIn] administrat de Manuel Wolfshant ([[Utilizator:wolfy|wolfy]])
  
 
==Scurtă istorie==
 
==Scurtă istorie==
  
După o lungă perioadă în care activitatea linuxiştilor romani a gravitat in jurul listei de discuţii găzduite de către PCNet (unul dintre ISP-urile anilor '90), grupul utilizatorilor romani de linux s-a cristalizat într-o formă similară celei actuale in anul 1999. In acel an, date fiind problemele pe care listserv-ul PCNet le avea, Florin Andrei a creat şi găzduit un nou server de liste la ISP-ul bucureştean unde lucra ( Maronet ). In paralel a fost creat un server [http://en.wikipedia.org/wiki/Ftp ftp], care avea un mirror şi la [http://www.starnets.ro Starnets].
+
După o lungă perioadă în care activitatea linuxiştilor români a gravitat in jurul listei de discuţii găzduite de către PCNet (unul dintre primii furnizori de servicii Internet din anii '90), grupul utilizatorilor romani de Linux s-a cristalizat într-o formă similară celei actuale în anul 1999. În acel an, datorită problemelor pe care le avea listserv-ul PCNet, Florin Andrei a creat şi găzduit un nou server de liste la ISP-ul bucureştean Maronet. În paralel a fost creat un server [[ftp]] care avea un mirror şi la [http://www.starnets.ro Starnets].
  
Dupa o scurtă perioadă, Ştefăniţă Vîlcu (aka Vampi) a obţinut sprijinul providerului la care lucra în acea vreme ([http://www.dnt.ro/ DNT]) care a achiziţionat şi pus la dispoziţia comunităţii atît domeniul lug.ro cît şi spaţiul şi banda necesare pentru găzduirea in datacenter a unui server care, în plus faţă de listele de discuţii, a găzduit servicii [http://en.wikipedia.org/wiki/Ftp ftp] şi [http://en.wikipedia.org/wiki/http http] utile comunităţii linux.
+
Dupa o scurtă perioadă, Ştefăniţă Vîlcu (aka Vampi) a obţinut sprijinul providerului la care lucra în acea vreme ([http://www.dnt.ro/ DNT]) care a achiziţionat şi pus la dispoziţia comunităţii atât domeniul lug.ro cît şi spaţiul şi banda necesare pentru găzduirea în datacenter a unui server care, în plus faţă de listele de discuţii, a găzduit servicii [[wikipedia:ftp|ftp]] şi [[wikipedia:http|http]] utile comunităţii Linux.
  
Ulterior fuzionării DNT cu [http://www.astral.ro Astral Telecom] şi apoi mutării "tăticului serverului" la un alt ISP, un incident hardware în primăvara lui 2003 a condus la decesul serverului. Din nou forţa de convingere a lui Vampi şi-a spus cuvîntul şi un alt server i-a luat locul, colocat de data aceasta în datacenterul firmei [http://www.gts.ro GTS].
+
Ulterior fuzionării DNT cu [http://www.astral.ro Astral Telecom] (în prezent UPC) şi apoi mutării "tăticului" serverului la un alt ISP, un incident hardware în primăvara lui 2003 a condus la decesul serverului. Din nou forţa de convingere a lui Vampi şi-a spus cuvîntul şi un alt server i-a luat locul, colocat în datacenterul [http://www.gts.ro GTS Telecom].
  
Dupa o funcţionare non stop de peste 2 ani, urmare unor probleme hardware a fost acceptată oferta unui alt provider ([http://www.ines.ro INES Telecom]) care a pus la dispoziţie spaţiul în datacenter şi banda necesară funcţionării serviciilor. Prin efortul deloc uşor al cîtorva pasionaţi (Dragoş Mănac, [[Utilizator:Petre|Petre Raţiu]], [[Utilizator:MihaiMaties|Mihai Matieş]]) în toamna lui 2005 a fost pus în picioare serverul actual.
+
Dupa o funcţionare non stop de peste 2 ani, ca urmare unor probleme hardware a fost acceptată oferta unui alt provider ([http://www.ines.ro INES Telecom]) care a pus la dispoziţie spaţiul în datacenter şi banda necesară funcţionării serviciilor. Prin efortul deloc uşor al cîtorva pasionaţi (Dragoş Mănac, [[Utilizator:Petre|Petru Raţiu]], [[Utilizator:MihaiMaties|Mihai Matieş]]) în toamna lui 2005 a fost pus în picioare un nou server.
  
In paralel cu listele de discuţii, din 1999 a funcţionat non-stop un server de [http://wiki.lug.ro/mediawiki/index.php/IRC IRC]. Acesta a fost iniţial găzduit de către Mircea Ciocan (aka mirceac). Intrucît serverul se afla în Ploieşti si apăreau probleme de disponibilitate, el a fost conectat cu două servere [http://wdl.lug.ro/YourHosts/irc2-buc.lug.ro/ în 2001] şi respectiv [http://wdl.lug.ro/YourHosts/irc1-buc.lug.ro/ în 2002] aflate în Bucuresti şi întreţinute de către [[Utilizator:Wolfy|wolfy]] (în reţeaua RDS) şi respectiv Paul Chiţescu aka killall-9 (în PCNet). Pentru redundanţă si o mai bună posibilitate de acces pentru cei cărora utilizarea IRC le era limitată de către provideri sau de problemele de peering, a fost conectat şi un server găzduit la un liceu din reţeaua Roedunet de către Cosmin-Adrian Matei aka Doom. Din considerente personale ale administratorului său, serverul iniţial a fost oprit cîndva prin 2003. In 2004 serverele intreţinute de către killall-9 şi Doom au fost deconectate, apărind în schimb, în întreţinerea lui Kefren, un server care oferă posibilitatea de conectare pe IPv6. Date fiind problemele de peering între ISP-urile din România şi unor căderi ale serverului provocate de către furnizorul de energie electrică, reţeaua IRC a fost adusă in forma actuală prin activarea unui server şi în datacenterul INES.
+
Dat fiind că mirrorurile distribuțiilor au fost în continuă creștere, în vara lui 2008 spațiul a redevenit insuficient. În urma apelului la comunitate, nu doar s-au cumpărat discuri noi, dar a apărut și al treilea server, prin generoasa contribuție a celor de la [http://www.gazduire.ro/ Găzduire Web]. Din păcate în primăvara lui 2011 a trebuit să renunțăm la acest din urmă server din cauza unor probleme hardware.
  
La categoria urme "palpabile" ale activităţii comunităţii LUG se pot înscrie cele cîteva conferinţe Linux. Prima dintre ele (Linux Open 2001) a fost organizată în martie 2001 la Ilieni de către firma COSYS din Sfântu Gheorghe. A fost urmată de către Conferinţele RLUG de la Băile Felix [http://wdl.lug.ro/conferinta/linuxconf2002/ 2002] şi Sfântu Gheorghe [http://wdl.lug.ro/conferinta/linuxconf2003/ 2003]. Din păcate lipsa de timp şi a unei mîini forte (precum cea a orădeanului Alin Oşan, sufletistul care a impulsionat conferinţele din 2002 si 2003) au făcut ca tradiţia să se întrerupă (sperăm că numai temporar).
+
În paralel cu listele de discuţii, din 1999 a funcţionat non-stop un server de [[IRC]]. Acesta a fost iniţial găzduit de către Mircea Ciocan (aka mirceac). Întrucât serverul se afla în Ploieşti și apăreau probleme de disponibilitate, el a fost conectat cu două servere în [http://wdl.lug.ro/YourHosts/irc2-buc.lug.ro/ 2001] şi respectiv în [http://wdl.lug.ro/YourHosts/irc1-buc.lug.ro/ 2002] aflate în Bucuresti şi întreţinute de către [[Utilizator:Wolfy|wolfy]] (în reţeaua RDS), respectiv Paul Chiţescu aka killall-9 (în PCNet). Pentru redundanţă si o mai bună posibilitate de acces pentru cei cărora utilizarea IRC le era limitată de către provideri sau de problemele de peering, a fost conectat şi un server găzduit la un liceu din reţeaua Roedunet de către Cosmin-Adrian Matei aka Doom. Din considerente personale ale administratorului, serverul iniţial a fost oprit în 2003. În 2004 serverele întreţinute de către killall-9 şi Doom au fost deconectate, apărând în schimb, în întreţinerea lui Kefren, un server care oferea posibilitatea de conectare pe IPv6. Ca urmare a lipsei de interes a utilizatorilor (nu-l folosea nimeni :) ), acest server a fost deconectat la sfârşitul anului 2006. Date fiind problemele de peering între ISP-urile din România şi unor căderi ale serverului provocate de către furnizorul de energie electrică, reţeaua IRC a fost adusă la forma actuală prin activarea unui server şi în datacenterul INES. De la începutul lunii noiembrie 2011 acest server oferă acces si pe IPv6.
  
O altă componentă a activităţii comunităţilor linux o constituie întîlnirile locale pentru schimb de experienţă (aşa numitele linuxfest-uri, cu duioşie referite uneori şi drept beerfest). Fotografii de la o parte dintre întîlnirile organizate în Bucureşti în 2003 de către Sebastian Ţarălungă la sediul Grupului de Dialog Social pot fi văzute la http://wdl.lug.ro/linuxfest/. Ulterior în Bucureşti iniţiativa lui Seba a fost continuată de către grupul [http://www.linux360.ro linux360], fotografii de la întîlnirile organizate de ei putînd fi văzute la http://gallery.linux360.ro/. Manifestări similare au avut loc şi la Cluj-Napoca, Iaşi (http://iasi.linuxfest.ro/gallery/), Sibiu, Timişoara.
+
==Întâlniri şi evenimente==
678303743876
+
 
 +
La categoria urme "palpabile" ale activităţii comunităţii LUG se înscriu un număr de conferinţe Linux, dintre care prima a fost [http://wdl.lug.ro/conferinta/linuxconf2001/www.cosys.ro/ Linux Open 2001], organizată în martie 2001 la Ilieni de către firma COSYS din Sfântu Gheorghe. Aceasta a fost urmată de Conferinţele RLUG de la [http://wdl.lug.ro/conferinta/linuxconf2002/  Băile Felix în 2002] şi [http://wdl.lug.ro/conferinta/linuxconf2003/ Sfântu Gheorghe în 2003]. Din păcate lipsa de timp şi a unei mâini forte (precum cea a orădeanului Alin Oşan, sufletistul care a impulsionat conferinţele din 2002 si 2003) au făcut ca tradiţia să se întrerupă temporar.
 +
 
 +
O altă componentă a activităţii comunităţilor linux o constituie întâlnirile locale pentru schimb de experienţă (aşa numitele linuxfest-uri, cu duioşie referite uneori şi drept beerfest). Fotografii de la o parte dintre întâlnirile organizate în [http://wdl.lug.ro/linuxfest/ Bucureşti în 2003] de către Sebastian Ţarălungă la sediul Grupului de Dialog Social. Ulterior această iniţiativă a fost [http://gallery.linux360.ro/ continuată] de către grupul [http://www.linux360.ro linux360]. Manifestări similare au avut loc şi la Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara.
 +
 
 +
Începând cu [[Întâlnirea RLUG Noiembrie '09|noiembrie 2009]] se organizează [[:Categorie:Întâlnirile RLUG|întâlnirile lunare RLUG]] la care se ţin prezentări şi "Lightning Talks" pe diverse teme, precum şi [[:Categorie:Atelierele RLUG|atelierele RLUG]], axate pe teme practice.
 +
 
 +
 
 +
[[Categorie: RLUG]]

Versiunea curentă din 20 mai 2013 14:00

Romanian Linux Users Group

Despre RLUG

RLUG sau Romanian Linux Users Group este o organizaţie neoficială care are ca principal scop promovarea sistemelor de operare bazate pe Linux/Unix şi oferirea de ajutor gratuit pentru cei interesați. Cea mai importantă activitate a grupului se desfaşoară pe listele de email.

Resurse şi servicii

Pentru a ajuta promovarea sistemului de operare Linux punem la dispoziţie următoarele resurse și servicii:

Scurtă istorie

După o lungă perioadă în care activitatea linuxiştilor români a gravitat in jurul listei de discuţii găzduite de către PCNet (unul dintre primii furnizori de servicii Internet din anii '90), grupul utilizatorilor romani de Linux s-a cristalizat într-o formă similară celei actuale în anul 1999. În acel an, datorită problemelor pe care le avea listserv-ul PCNet, Florin Andrei a creat şi găzduit un nou server de liste la ISP-ul bucureştean Maronet. În paralel a fost creat un server ftp care avea un mirror şi la Starnets.

Dupa o scurtă perioadă, Ştefăniţă Vîlcu (aka Vampi) a obţinut sprijinul providerului la care lucra în acea vreme (DNT) care a achiziţionat şi pus la dispoziţia comunităţii atât domeniul lug.ro cît şi spaţiul şi banda necesare pentru găzduirea în datacenter a unui server care, în plus faţă de listele de discuţii, a găzduit servicii ftp şi http utile comunităţii Linux.

Ulterior fuzionării DNT cu Astral Telecom (în prezent UPC) şi apoi mutării "tăticului" serverului la un alt ISP, un incident hardware în primăvara lui 2003 a condus la decesul serverului. Din nou forţa de convingere a lui Vampi şi-a spus cuvîntul şi un alt server i-a luat locul, colocat în datacenterul GTS Telecom.

Dupa o funcţionare non stop de peste 2 ani, ca urmare unor probleme hardware a fost acceptată oferta unui alt provider (INES Telecom) care a pus la dispoziţie spaţiul în datacenter şi banda necesară funcţionării serviciilor. Prin efortul deloc uşor al cîtorva pasionaţi (Dragoş Mănac, Petru Raţiu, Mihai Matieş) în toamna lui 2005 a fost pus în picioare un nou server.

Dat fiind că mirrorurile distribuțiilor au fost în continuă creștere, în vara lui 2008 spațiul a redevenit insuficient. În urma apelului la comunitate, nu doar s-au cumpărat discuri noi, dar a apărut și al treilea server, prin generoasa contribuție a celor de la Găzduire Web. Din păcate în primăvara lui 2011 a trebuit să renunțăm la acest din urmă server din cauza unor probleme hardware.

În paralel cu listele de discuţii, din 1999 a funcţionat non-stop un server de IRC. Acesta a fost iniţial găzduit de către Mircea Ciocan (aka mirceac). Întrucât serverul se afla în Ploieşti și apăreau probleme de disponibilitate, el a fost conectat cu două servere în 2001 şi respectiv în 2002 aflate în Bucuresti şi întreţinute de către wolfy (în reţeaua RDS), respectiv Paul Chiţescu aka killall-9 (în PCNet). Pentru redundanţă si o mai bună posibilitate de acces pentru cei cărora utilizarea IRC le era limitată de către provideri sau de problemele de peering, a fost conectat şi un server găzduit la un liceu din reţeaua Roedunet de către Cosmin-Adrian Matei aka Doom. Din considerente personale ale administratorului, serverul iniţial a fost oprit în 2003. În 2004 serverele întreţinute de către killall-9 şi Doom au fost deconectate, apărând în schimb, în întreţinerea lui Kefren, un server care oferea posibilitatea de conectare pe IPv6. Ca urmare a lipsei de interes a utilizatorilor (nu-l folosea nimeni :) ), acest server a fost deconectat la sfârşitul anului 2006. Date fiind problemele de peering între ISP-urile din România şi unor căderi ale serverului provocate de către furnizorul de energie electrică, reţeaua IRC a fost adusă la forma actuală prin activarea unui server şi în datacenterul INES. De la începutul lunii noiembrie 2011 acest server oferă acces si pe IPv6.

Întâlniri şi evenimente

La categoria urme "palpabile" ale activităţii comunităţii LUG se înscriu un număr de conferinţe Linux, dintre care prima a fost Linux Open 2001, organizată în martie 2001 la Ilieni de către firma COSYS din Sfântu Gheorghe. Aceasta a fost urmată de Conferinţele RLUG de la Băile Felix în 2002 şi Sfântu Gheorghe în 2003. Din păcate lipsa de timp şi a unei mâini forte (precum cea a orădeanului Alin Oşan, sufletistul care a impulsionat conferinţele din 2002 si 2003) au făcut ca tradiţia să se întrerupă temporar.

O altă componentă a activităţii comunităţilor linux o constituie întâlnirile locale pentru schimb de experienţă (aşa numitele linuxfest-uri, cu duioşie referite uneori şi drept beerfest). Fotografii de la o parte dintre întâlnirile organizate în Bucureşti în 2003 de către Sebastian Ţarălungă la sediul Grupului de Dialog Social. Ulterior această iniţiativă a fost continuată de către grupul linux360. Manifestări similare au avut loc şi la Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara.

Începând cu noiembrie 2009 se organizează întâlnirile lunare RLUG la care se ţin prezentări şi "Lightning Talks" pe diverse teme, precum şi atelierele RLUG, axate pe teme practice.