Slackware: Diferență între versiuni

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
(Despre Slackware Linux)
Linia 29: Linia 29:
  
 
La fel ca în cazul altor [[distribuţii]], servere de web, FTP, e-mail, DNS si multe altele, sunt funcţionale la "cheie", precum şi o gama variată de medii desktop (interfeţe grafice - window manager). Sunt incluse şi o varietate de unelte pentru programare, editoare de text si biblioteci curente pentru cei ce doresc să-şi compileze propriile programe.
 
La fel ca în cazul altor [[distribuţii]], servere de web, FTP, e-mail, DNS si multe altele, sunt funcţionale la "cheie", precum şi o gama variată de medii desktop (interfeţe grafice - window manager). Sunt incluse şi o varietate de unelte pentru programare, editoare de text si biblioteci curente pentru cei ce doresc să-şi compileze propriile programe.
 +
875474156403
  
 
==Istoria Slackware Linux==
 
==Istoria Slackware Linux==

Versiunea de la data 8 octombrie 2006 04:58

Slackware Linux
Firma/developer:    Slackware Linux Inc./Patrick Volkerding
Sistem de operare:    Linux
Ultima versiune:    10.2
Licenta:    GPL
Site oficial:    http://www.slackware.com
Mascota Slackware:    tux

Despre Slackware Linux

Slackware Linux este una dintre primele distribuţii Linux. Încă de la prima versiune, Slackware a menţinut, şi încă menţine, simplitatea, stabilitatea si siguranţa în operare. Nu încearcă să rivalizeze cu Windows, încearcă doar să fie cel mai bun Linux posibil. Nu îşi propune să acopere programele cu interfeţe grafice fanteziste. În schimb, pune utilizatorii în control total asupra sistemului lăsându-i să interacţioneze cu acesta pană la cel mai mic detaliu.

Dezvoltarea distribuţiei nu este grăbită pentru a satisface termenele limită, fiecare versiune este lansată când este gata pregătită. Slackware este distribuţia ideală pentru cei cărora le place să înveţe şi să îşi configureze singuri propriul sistem, lăsându-i să facă exact ceea ce doresc. Stabilitatea si simplitatea sunt motivele pentru care mulţi folosesc această distribuţie.

Slackware Linux are reputaţia de a fi solid şi stabil, atât ca staţie de lucru dar mai ales ca server. Odată instalate si configurate, serverele pot susţine afaceri, putând juca orice rol dorit, cu costuri scăzute.

La fel ca în cazul altor distribuţii, servere de web, FTP, e-mail, DNS si multe altele, sunt funcţionale la "cheie", precum şi o gama variată de medii desktop (interfeţe grafice - window manager). Sunt incluse şi o varietate de unelte pentru programare, editoare de text si biblioteci curente pentru cei ce doresc să-şi compileze propriile programe. 875474156403

Istoria Slackware Linux

istoria versiunilor x86
versiunea data lansării
1.0 16 Iulie 1993
2.0 2 Iulie 1994
3.0 30 Noiembrie 1995
3.1 3 Iunie 1996
3.2 17 Februarie 1997
3.3 11 Iunie 1997
3.4 14 Octombrie 1997
3.5 9 Iunie 1998
3.6 28 Octombrie 1998
3.9/4.0 17 Mai 1999
7.0 25 Octombrie 1999
7.1 22 Iunie 2000
8.0 1 Iulie 2001
8.1 18 Iulie 2002
9.0 19 Martie 2003
9.1 26 Septembrie 2003
10.0 23 Iunie 2004
10.1 2 Februarie 2005
10.2 14 Septembrie 2005

Slackware a fost început de către Patrick Volkerding la începutul anului 1992 pe vremea când era student şi avea nevoie de un interpretor LISP necostisitor pentru un proiect. Una dintre puţinele distribuţii disponibile în perioada respectivă, era SLS Linux de la Soft Landing Systems. Folosind SLS Linux, Patrick constată că este plin de bug-uri şi se hotăreşte să le repare. În cele din urmă decide să îmbine toate aceste "reparaţii" în propria sa distribuţie privată pe care el şi prietenii lui să o poată folosi. Această distribuţie privată a câştigat repede popularitate, aşa că Volkerding s-a decis să o numească Slackware şi să o facă disponibilă public.

De-a lungul timpului, Patrick a adăugat lucruri noi în Slackware; un program de instalare prietenos bazat pe un sistem de meniuri, la fel şi conceptul administrării pachetelor, care le permite utilizatorilor să adauge, înlăture sau să ţină la curent pachetele software de pe sistemele lor într-un mod uşor.

Prima versiune de Slackware a fost lansată pe data de 16 Iulie 1993 de către Patrick Volkerding.
Iulie 16 1993, canalul de ştiri comp.os.linux:
From: Patrick J. Volkerding (bf703@cleveland.Freenet.Edu)
Subject: ANNOUNCE: Slackware Linux 1.00
Newsgroups: comp.os.linux
Date: 1993-07-16 17:21:20 PST

The Slackware Linux distribution (v. 1.00) is now available for anonymous FTP. This is a complete installation system designed for systems with a 3.5" boot floppy. It has been tested extensively with a 386/IDE system. The standard kernel included does not support SCSI, but if there's a great demand, I might be persuaded to compile a few custom kernels to put up for FTP.

Acesta este anunţul oficial prin care Patrick J. Volkerding, pe atunci student la Moorhead, Universitatea Statului Minnesota, anunţa naşterea unei noi distribuţii Linux. Anunţul integral se poate citi de aici.

Septembrie 14 2005, pe site-ul www.slackware.com:
The newest release of Slackware, version 10.2, is available now. As always, thanks to all the people who helped make this release possible. Slackware 10.2 includes the Linux 2.4.31 kernel, with Linux 2.6.13 available in the /testing directory. For the first time, a 2.6 kernel with support for SCSI, RAID, and SATA is offered as a boot option in the installer (called "test26.s"). Slackware 10.2 also sports a new revision of glibc (2.3.5) with NPTL support for improved thread performance when using a kernel with NPTL support, the latest KDE 3.4.2 and XFce 4.2.2 desktop environments, updated development tools, and new additions like SASL support in sendmail, the Subversion version control system, the Firefox browser, and the Thunderbird email and news client.

Acelaşi Patrick J. Volkerding, având în spate de data aceasta compania Slackware Linux, Inc. anunţă lansarea oficială a unei noi versiuni a Slackware Linux. Anunţul integral îl găsiţi aici.

Filozofia Slackware

Încă de la prima versiune proiectul Slackware Linux a avut ca scop producerea unei distribuţii cât mai aproape de UNIX ('UNIX-like'), încercând să respecte standardele Linux în vigoare. Având ca scop declarat simplitatea şi stabilitatea, Slackware a ajuns să fie una dintre cele mai populare, stabile şi uşor de administrat distribuţii.

O altă caracteristică importantă a Slackware este includerea în distribuţie doar a pachetelor verificate şi catalogate ca stabile/sigure (nu neapărat ultimele versiuni) şi configurarea/compilarea acestora cât mai aproape de concepţia autorului.


Scripturile de iniţializare
Slackware foloseşte scripturile de iniţializare de tip BSD, pe când multe alte distribuţii folosesc scripturi de iniţializare de tip System V. În principiu, pe distribuţiile cu scripturile de iniţializare de tip System V, pentru fiecare runlevel este alocat câte un subdirector pentru scripturi în timp ce pe distribuţiile de tip BSD este alocat câte un script pentru toate nivelele de iniţializare.

Susţinătorii tipului BSD spun că este mai bun acest tip de iniţializare deoarece este mult mai uşor de a găsi, a citi şi a întreţine scripturile. Pe partea cealaltă, susţinătorii scripturilor de tip System V spun că folosirea acestui tip de iniţializare sporeşte puterea şi flexibilitatea.

Comunitatea Slackware Linux din România

http://www.slackware.com.ro

Distribuţii bazate pe Slackware

Bluewhite64 Linux
Darkstar Linux
Vector Linux
Slamd64
Slax

Legături externe