Ubuntu: Diferență între versiuni

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
(lucid lynx)
 
(Nu s-au afișat 26 de versiuni intermediare efectuate de alți 7 utilizatori)
Linia 1: Linia 1:
{{Distrobox|nume=Ubuntu|developer=[http://www.canonical.com Canonical, Ltd.]|familie=Debian|ultima_versiune=10.04 LTS Lucid Lynx|ultima_lansare=29 aprilie 2010|ui=gnome|website=http://www.ubuntu.com/}}
+
{{Distrobox
 +
|nume=Ubuntu
 +
|logo=
 +
|developer=[http://www.canonical.com Canonical, Ltd.]
 +
|familie=[[Debian]]
 +
|ultima_versiune=12.04.1 LTS (Precise Pangolin)
 +
|ultima_lansare=24 august 2012
 +
|ui=Unity
 +
|website=http://www.ubuntu.com/
 +
|captura_ecran=
 +
}}
  
Ubuntu este un sistem de operare gratuit, open source, orientat către utilizatorul obișnuit. Lansat în 2004, Ubuntu este la ora actuală cea mai răspândită distribuție desktop Linux. Ubuntu pune accentul pe uşurinţa în utilizare (trebuie "pur şi simplu să funcţioneze") și beneficiază de actualizări periodice la fiecare şase luni pentru aplicațiile disponibile, precum și actualizări de securitate timp de 18 luni. Pentru versiunile [http://wiki.ubuntu.com/LTS LTS] (Long-Term Support), lansate la fiecare 2 ani, Cannonical ofera suport timp de 3 ani pentru '''Ubuntu Desktop''' și 5 ani pentru '''Ubuntu Server'''. Următoarea versiune (Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat") urmează să fie lansată pe 28 octombrie 2010.  
+
Ubuntu este un sistem de operare gratuit, open source, orientat către utilizatorul obișnuit. Lansat în 2004, Ubuntu este derivat din [[Debian]] și la ora actuală este cea mai răspândită [[distribuţii|distribuție]] desktop [[Linux]]. Ubuntu pune accentul pe uşurinţa în utilizare și beneficiază de actualizări periodice la fiecare 6 luni pentru aplicațiile disponibile, precum și actualizări de securitate timp de 18 luni. Pentru versiunile [http://wiki.ubuntu.com/LTS LTS] (Long-Term Support), lansate la fiecare 2 ani, Canonical oferă suport timp de 3 ani pentru [http://www.ubuntu.com/desktop Ubuntu Desktop] și 5 ani pentru [http://www.ubuntu.com/server Ubuntu Server].
  
 
La lansare, Ubuntu include cea mai recentă versiune de [[rowiki:Gnome | Gnome]] disponibilă la acel moment precum şi o selecție de software pentru desktop şi server. Sistemul se poate obține prin descărcare de pe Internet sau instalare de pe un mediu CD, DVD sau USB (pe calculatoarele care suportă acest lucru).
 
La lansare, Ubuntu include cea mai recentă versiune de [[rowiki:Gnome | Gnome]] disponibilă la acel moment precum şi o selecție de software pentru desktop şi server. Sistemul se poate obține prin descărcare de pe Internet sau instalare de pe un mediu CD, DVD sau USB (pe calculatoarele care suportă acest lucru).
  
Printre facilitatile ultimei versiuni LTS de Ubuntu Linux - 10.04 [http://wiki.ubuntu.com/LucidLynx "Lucid Lynx"] se numara:
+
Printre facilitatile noi ale versiunii LTS de Ubuntu Linux - 12.04 LTS [https://wiki.ubuntu.com/precisepangolin "Precise Pangolin"] se numără:
* Suport imbunatatit pentur localizare
+
 
* [[Nucleu Linux | kernel]] actualizat la versiunea 2.6.32
+
*Interfața Desktop
* [[KDE]] SC 4.4 (Kubuntu)
+
De-acum există un mod cu totul nou de a căuta rapid elemente din meniu și din indicatorul acțiunilor, pentru a le accesa, numit „HUD” (Heads-Up Display). Apăsați (fără a menține apăsată) tasta Alt și introduceți câteva litere și cuvinte, și vi se vor prezenta intrările corespondente, inclusiv unele potriviri parțiale; apăsați apoi tasta Enter pentru a executa o acțiune. Căutarea include toate intrările în meniu pentru aplicația curentă activă, precum și toate funcțiile indicatorilor (precum administrare e-mail, listare sunete sau ieșirea din sesiune). Aplicația reține căutările dumneavoastră pentru a prezenta rezultate din ce în ce mai precise, mai rafinate.
* Pornire mai rapida a sistemului deoarece HAL a fost complet inlaturat din procesul de boot
+
Configurările de sistem au câteva „opțiuni” noi pentru personalizarea comportamentului și aspectului mediului Unity.
* Suport actualizat pentru autentificare Active Directory  
+
Pentru lansatorul Unity a fost adăugată funcția de acces rapid la elementele Nautilus.
* Nou driver implicit pentru hardware nVidia si suport imbunatatit pentru driverele proprietare
+
Dispozitivele ClickPad sunt dispozitive trackpad (touchpad) la care butonul fizic este integrat în suprafața trackpad-ului. În Ubuntu 12.04 a fost îmbunătățit suportul pentru aceste dispozitive. Când este apăsat butonul unui dispozitiv ClickPad, puteți utiliza un alt deget pentru a trage cursorul.
* Facilitati integrate de social networking pentru Twitter, Identi.ca, FaceBook prin MemMenu (bazat pe proiectul [http://gwibber.com/ Gwibber])
+
Suportul pentru ClickPad necesită o gestionare suplimentară care intră în conflict cu „Acțiunile pentru clicul de mouse”. Funcția Acțiuni pentru clicul de mouse permite acțiuni separate atunci când sunt detectate mai multe degete pe trackpad. Configurările implicite Ubuntu activează comportamentul pentru butonul drept atunci când aveți două degete în contact cu suprafața trackpad-ului iar butonul fizic al acestuia este apăsat. Din cauza comportamentului conflictual, în această versiune Ubuntu dispozitivele ClickPad nu integrează funcția Acțiuni pentru clicul de mouse.
* Interfata cu un aspect imbunatatit si doua teme noi
+
Cele mai multe dispozitive ClickPad ale mărcii Synaptics sunt recunoscute fără probleme. De asemenea, trackpad-urile Apple MacBook funcționează fără probleme. În următoarea versiune Ubuntu vor fi recunoscute și dispozitivele Apple Magic Trackpads, precum și multe alte produse Synaptics ClickPad.
 +
Network Manager (Administratorul de rețea) utilizează de-acum dnsmasq pentru un suport DNS îmbunătățit și suport pentru split-DNS pe legăturile VPN.
 +
IPv6 și IPv4 sunt integrate egal în Network Manager: nu mai este neapărat necesară o adresă IPv4 pentru ca o conexiune să apară ca fiind funcțională.
 +
 
 +
 +
*Aplicațiile Desktop
 +
Playerul audio implicit este de-acum Rhythmbox, care include și el magazinul de muzică Ubuntu One.
 +
LibreOffice a fost actualizat la versiunea 3.5.2.
 +
GNOME a fost actualizat la versiunea 3.4.1. Citiți Notele de lansareGNOME 3.4 pentru a afla mai multe despre noutățile și îmbunătățirile din această versiune. Putem să vă atragem atenția asupra următoarelor:
 +
- Fișierele (Nautilus) beneficiază de funcția de refacere.
 +
- Câteva jocuri au fost modernizate prin pagini de ajutor, meniuri simplificate și o intefață mai aerisită.
 +
Remmina cu FreeRDP este noul client standard pentru desktop la distanță, înlocuind Vinagre și rdesktop.
 +
Modulul The IcedTea Java nu mai este instalat ca parte a pachetului ubuntu-restricted-addons, dar este încă disponibil pentru instalare.
 +
 
 +
 +
*Centrul Software Ubuntu
 +
Atunci când instalați programe noi prin Centrul software, pachetele corespunzătoare pentru limbă (traduceri, module de verificare ortografică care aparțin unui anume program, fișiere de ajutor, etc.) sunt instalate automat. Se elimină în acest mod necesitatea de a deschide „Asistență limbă” după instalarea unor programe noi.
 +
Utilizatorul poate opta pentru recomandări personalizate. Funcția permite prezentarea unor recomandări globale, de categorie sau per-aplicație.
 +
Suport pentru plata online pentru PayPal.
 +
Web Directory pentru partajarea aplicațiilor cu prietenii dumneavoastră.
 +
De asemenea, este disponibilă o funcție pentru capturi de ecran și înregistrări video multiple.
 +
A fost îmbunătățit timpul de pornire, dar și responsivitatea de ansamblu a sistemului.
 +
Suport îmbunătățit pentru instalarea de versiuni multiple prin proiectul ubuntu-backports.
 +
 
 +
 +
*Ubuntu One
 +
Panoul de control în totalitate nou furnizează un program de instalare, un asistent pentru configurare, posibilitatea de a adăuga/șterge dosare la/din sincronizare și multe altele.
 +
Suportul proxy funcționează fără probleme.
 +
Sincronizarea contactelor Ubuntu One cu Evolution nu mai este suportată, renunțându-se la această funcție.
 +
 
 +
Pentru lista completă: https://wiki.ubuntu.com/PrecisePangolin/ReleaseNotes/UbuntuDesktop
 +
 
 +
 
 +
 
 +
==Pachete disponibile==
 +
Fiind derivat din Debian, Ubuntu dispune de majoritatea pachetelor software disponibile pentru Debian, iar în unele cazuri pachetele Debian se pot instala pe Ubuntu ca atare sau cu intervenții minore.
 +
 
 +
==Localizare==
 +
Ubuntu beneficiază de o bună [http://www.ubuntu.ro/participa/localizare  localizare în limba română] a sistemului și aplicațiilor, la care poate contribui oricine.
  
 
==Vezi și==
 
==Vezi și==
Linia 21: Linia 69:
 
* [[Ubuntu Server]]
 
* [[Ubuntu Server]]
 
* [[Gobuntu]]
 
* [[Gobuntu]]
 +
 +
==Legături externe==
 +
[http://www.ubuntu.ro/ Site oficial în limba română]
  
 
{{Distribuţie}}
 
{{Distribuţie}}
  
 
[[Category:Distribuții]]
 
[[Category:Distribuții]]

Versiunea curentă din 5 octombrie 2012 13:00

Ubuntu
Companie/
Developer:
Canonical, Ltd.
Familie de distribuţii: Debian
Ultima versiune stabilă: 12.04.1 LTS (Precise Pangolin) / 24 august 2012
Interfaţa implicită: Unity
Website: http://www.ubuntu.com/

Ubuntu este un sistem de operare gratuit, open source, orientat către utilizatorul obișnuit. Lansat în 2004, Ubuntu este derivat din Debian și la ora actuală este cea mai răspândită distribuție desktop Linux. Ubuntu pune accentul pe uşurinţa în utilizare și beneficiază de actualizări periodice la fiecare 6 luni pentru aplicațiile disponibile, precum și actualizări de securitate timp de 18 luni. Pentru versiunile LTS (Long-Term Support), lansate la fiecare 2 ani, Canonical oferă suport timp de 3 ani pentru Ubuntu Desktop și 5 ani pentru Ubuntu Server.

La lansare, Ubuntu include cea mai recentă versiune de Gnome disponibilă la acel moment precum şi o selecție de software pentru desktop şi server. Sistemul se poate obține prin descărcare de pe Internet sau instalare de pe un mediu CD, DVD sau USB (pe calculatoarele care suportă acest lucru).

Printre facilitatile noi ale versiunii LTS de Ubuntu Linux - 12.04 LTS "Precise Pangolin" se numără:

  • Interfața Desktop

De-acum există un mod cu totul nou de a căuta rapid elemente din meniu și din indicatorul acțiunilor, pentru a le accesa, numit „HUD” (Heads-Up Display). Apăsați (fără a menține apăsată) tasta Alt și introduceți câteva litere și cuvinte, și vi se vor prezenta intrările corespondente, inclusiv unele potriviri parțiale; apăsați apoi tasta Enter pentru a executa o acțiune. Căutarea include toate intrările în meniu pentru aplicația curentă activă, precum și toate funcțiile indicatorilor (precum administrare e-mail, listare sunete sau ieșirea din sesiune). Aplicația reține căutările dumneavoastră pentru a prezenta rezultate din ce în ce mai precise, mai rafinate. Configurările de sistem au câteva „opțiuni” noi pentru personalizarea comportamentului și aspectului mediului Unity. Pentru lansatorul Unity a fost adăugată funcția de acces rapid la elementele Nautilus. Dispozitivele ClickPad sunt dispozitive trackpad (touchpad) la care butonul fizic este integrat în suprafața trackpad-ului. În Ubuntu 12.04 a fost îmbunătățit suportul pentru aceste dispozitive. Când este apăsat butonul unui dispozitiv ClickPad, puteți utiliza un alt deget pentru a trage cursorul. Suportul pentru ClickPad necesită o gestionare suplimentară care intră în conflict cu „Acțiunile pentru clicul de mouse”. Funcția Acțiuni pentru clicul de mouse permite acțiuni separate atunci când sunt detectate mai multe degete pe trackpad. Configurările implicite Ubuntu activează comportamentul pentru butonul drept atunci când aveți două degete în contact cu suprafața trackpad-ului iar butonul fizic al acestuia este apăsat. Din cauza comportamentului conflictual, în această versiune Ubuntu dispozitivele ClickPad nu integrează funcția Acțiuni pentru clicul de mouse. Cele mai multe dispozitive ClickPad ale mărcii Synaptics sunt recunoscute fără probleme. De asemenea, trackpad-urile Apple MacBook funcționează fără probleme. În următoarea versiune Ubuntu vor fi recunoscute și dispozitivele Apple Magic Trackpads, precum și multe alte produse Synaptics ClickPad. Network Manager (Administratorul de rețea) utilizează de-acum dnsmasq pentru un suport DNS îmbunătățit și suport pentru split-DNS pe legăturile VPN. IPv6 și IPv4 sunt integrate egal în Network Manager: nu mai este neapărat necesară o adresă IPv4 pentru ca o conexiune să apară ca fiind funcțională.


  • Aplicațiile Desktop

Playerul audio implicit este de-acum Rhythmbox, care include și el magazinul de muzică Ubuntu One. LibreOffice a fost actualizat la versiunea 3.5.2. GNOME a fost actualizat la versiunea 3.4.1. Citiți Notele de lansareGNOME 3.4 pentru a afla mai multe despre noutățile și îmbunătățirile din această versiune. Putem să vă atragem atenția asupra următoarelor: - Fișierele (Nautilus) beneficiază de funcția de refacere. - Câteva jocuri au fost modernizate prin pagini de ajutor, meniuri simplificate și o intefață mai aerisită. Remmina cu FreeRDP este noul client standard pentru desktop la distanță, înlocuind Vinagre și rdesktop. Modulul The IcedTea Java nu mai este instalat ca parte a pachetului ubuntu-restricted-addons, dar este încă disponibil pentru instalare.


  • Centrul Software Ubuntu

Atunci când instalați programe noi prin Centrul software, pachetele corespunzătoare pentru limbă (traduceri, module de verificare ortografică care aparțin unui anume program, fișiere de ajutor, etc.) sunt instalate automat. Se elimină în acest mod necesitatea de a deschide „Asistență limbă” după instalarea unor programe noi. Utilizatorul poate opta pentru recomandări personalizate. Funcția permite prezentarea unor recomandări globale, de categorie sau per-aplicație. Suport pentru plata online pentru PayPal. Web Directory pentru partajarea aplicațiilor cu prietenii dumneavoastră. De asemenea, este disponibilă o funcție pentru capturi de ecran și înregistrări video multiple. A fost îmbunătățit timpul de pornire, dar și responsivitatea de ansamblu a sistemului. Suport îmbunătățit pentru instalarea de versiuni multiple prin proiectul ubuntu-backports.


  • Ubuntu One

Panoul de control în totalitate nou furnizează un program de instalare, un asistent pentru configurare, posibilitatea de a adăuga/șterge dosare la/din sincronizare și multe altele. Suportul proxy funcționează fără probleme. Sincronizarea contactelor Ubuntu One cu Evolution nu mai este suportată, renunțându-se la această funcție.

Pentru lista completă: https://wiki.ubuntu.com/PrecisePangolin/ReleaseNotes/UbuntuDesktop


Pachete disponibile

Fiind derivat din Debian, Ubuntu dispune de majoritatea pachetelor software disponibile pentru Debian, iar în unele cazuri pachetele Debian se pot instala pe Ubuntu ca atare sau cu intervenții minore.

Localizare

Ubuntu beneficiază de o bună localizare în limba română a sistemului și aplicațiilor, la care poate contribui oricine.

Vezi și

Legături externe

Site oficial în limba română