XMPP

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 14 septembrie 2010 07:55, autor: 82.76.15.33 (Discuție) (Clienți XMPP)

Salt la: navigare, căutare

XMPP, sau Extensible Messaging and Presence Protocol, cunoscut și sub numele de Jabber, este un protocol deschis bazat pe standardul XML, proiectat inițial pentru mesagerie instant (IM) dar care de-a lungul timpului a fost extins și pentru alte aplicații.

Ca și e-mail, XMPP este un standard deschis, aceasta însemnând că oricine deține un domeniu și o conexiune Internet poate rula propriul server XMPP și poate "vorbi" cu utilizatorii altor servere. Implementările standard de server precum și un mare număr de clienți sunt deasemenea software liber și open source.

În 2002, IETF a format XMPP Working Group pentru formalizarea protocoalelor de bază și a produs patru specificații care au fost aprobate în 2004.

XMPP este implementat pe mii de servere Internet, iar în 2003 existau peste 10 milioane de utilizatori, conform XMPP Standards Foundation. Protocolul Google Wave este o extensie deschisă a protocolului XMPP.

Puncte forte

  • Descentralizare: arhitectura unei rețele XMPP este similară cu e-mail-ul; oricine poate rula propriul server XMPP, neexistând un server central.
  • Standarde deschise: IETF a formalizat și aprobat XMPP ca tehnologie pentru mesagerie instant și prezență Internet sub numele de XMPP, specificațiile fiind publicate în RFC 3920 și RFC 3921. Pentru implementarea acestor standarde nu este necesara plata unor drepturi de autor iar dezvoltarea lor nu este legată de un singur vendor.
  • Vechime: Tehnologiile XMPP sunt utilizate din 1998. Există multiple implementări ale standardelor XMPP pentru clienți, servere, componente și librării de cod, susținute inclusiv de companii mari ca IBM, Google, Sun Microsystems
  • Securitate: Serverele XMPP pot fi izolate de rețeaua XMPP publică (ex. intranetul unei companii) și dispun de securitate robustă cu autentificare prin SASL sau TLS.
  • Flexibilitate: XMPP suportă includerea de funcționalități particularizate; pentru menținerea interoperabilității, extensiile comune sunt administrate de XMPP Software Foundation. Aplicații ale XMPP includ, pe lângă mesageria instant, management de rețea, distribuție de conținut, unelte colaborative, file sharing, jocuri și monitorizarea sistemelor de la distanță

Puncte slabe

  • Overhead
  • Transfer ineficient de date binare: Pentru că XMPP este codificat ca un singur document XML, datele binare trebuie să fie codificate [base64] înainte de a fi transmise. Prin urmare, cea mai bună metodă de a transmite date binare este de a folosi extensii ale protocolului cum ar fi Jingle.

Descentralizare și adresare

Rețeaua XMPP folosește o arhitectură de tip client-server (clienții nu vorbesc direct între ei, ci prin intermediul unui server). Rețeaua de servere este însă descentralizată, fără a exista un server central ca în cazul unor servicii de mesagerie instant ca Yahoo Messenger, Windows Messenger, AOL Messenger sau ICQ. Portul TCP standard pentru XMPP este 5222.

Fiecare utilizator al rețelei dispune de un ID unic, denumit Jabber ID sau JID. Pentru a evita necesitatea unui server central care să mențină o listă cu ID-uri, structura unui JID este de aceeași formă ca o adresă e-mail, de forma utilizator@domeniu.tld.

În cazul în care un utilizator dorește să se logheze din locații multiple, poate specifica o resursă. O resursă Jabber identifică un anumit client care aparține utilizatorului (de ex. acasă, serviciu, telefon mobil). Aceasta poate fi inclusă în JID prin adăugarea unui sufix de tip /numeresursa (ex. utilizator@domeniu.tld/mobil) iar mesajele trimise către această destinație vor ajunge exclusiv la resursa respectivă. Deasemenea,

Implementări server

Clienți XMPP

Legături utile