Comunităţi Linux din România: Diferență între versiuni

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
(Alte comunităţi reprezentative)
(irc.freenode.net: - sterse canalele inactive)
Linia 188: Linia 188:
 
Aceasta este o listă (foarte probabil incompletă) a canalelor de discuţii legate de linux, în limba română.
 
Aceasta este o listă (foarte probabil incompletă) a canalelor de discuţii legate de linux, în limba română.
 
* #blug.ro
 
* #blug.ro
* #decebal.org
 
* #debian-ro
 
* #gentoo-ro
 
* #slackwarero
 
 
* #ubuntu-ro
 
* #ubuntu-ro
* #tmlug
 
* #myl
 
 
* #linuxsoft
 
* #linuxsoft
 
* #mandrivaro
 
* #mandrivaro

Versiunea de la data 27 octombrie 2009 12:29

O mică listă (dar care sper să crească cât mai mare) a comunităţilor Linux din România.

Cuprins

Organizații nonguvernamentale de Software Liber

Asociația ProLinux

Asociația ProLinux este o organizație non-profit care își propune promovarea și sprijinirea utilizării programelor de calculator cu surse deschise (Open Source) în rândul utilizatorilor instituționali, industriali și privați din România. Susținem Linux peste tot: în firme, în administrația publică dar și acasă.

Asociația a apărut din nevoia de a da o formă instituțională unor activități deja existente, centrate în special în jurul Grupului de Utilizatori Linux din România (RLUG) dar și din dorința de a furniza o infrastructură care să permită extinderea și intensificarea acestor activități.

LUG-uri româneşti

LUG vine de la Linux Users Group, un termen relativ consacrat pentru grupările mai mult sau mai puţin organizate de împătimiţi, suţinători sau simpli simpatizanţi ai Open Source şi ai OS-ului cu pinguin.

AGLUG - Linux Users Group Argeș

AgLUG reprezintă Grupul Utilizatorilor de Linux din judeţul Argeş. Acest grup urmăreşte popularizarea atât a sistemelor de operare bazate pe GNU/Linux, cât şi a software-ului liber.

ARLUG - Linux Users Group Arad

Grupul utilizatorilor Linux din Arad. Înfiinţat din ianuarie 2006, are mai mult de 100 membri.

BLUG - București Linux Users Group

Bucureşti Linux Users Group este o comunitate de persoane care împărtăşesc pasiunea pentru GNU/Linux şi software-ul open-source. Obiectivul principal al BLUG este de a aduce la un loc utilizatorii de GNU/Linux din Bucureşti doritori să împartă cunoştinţele cu alţii şi să afle răspunsuri la întrebări prin întâlniri, conferinţe online şi sesiuni de instalare şi troubleshooting sisteme de operare GNU/Linux.

CJLUG - Linux Users Group Cluj

Grupul utilizatorilor de Linux din Cluj-Napoca este cuprins în Grupul pentru Software Liber.

CTLUG - Linux Users Group Constanța

Grupul utilizatorilor de Linux din Constanța.

ISLUG - Linux Users Group Iași

Grupul utilizatorilor de Linux din Iași.

LUGBV - Linux Users Group Brașov

Grupul utilizatorilor de Linux din Braşov.

LUG-GL - Linux Users Group Galați

Grupul utilizatorilor de GNU/Linux din Galați.

LUG-MUREȘ - Linux Users Group Mureș

Grupul utilizatorilor de Linux din Târgu Mureş.

OLTLUG - Linux Users Group Olt

Grupul Utilizatorilor de Linux din Olt.

RLUG - grupul național Romanian Linux Users Group

Adică aici :) RLUG = Romanian LUG, grupul la nivel național. Notabile sunt listele de mail, mirrorurile și întâlnirile la bere periodice (doar București).

SBLUG - Linux Users Group Sibiu

Grupul oficial al utilizatorilor Linux din Sibiu a fost infiinţat în decembrie 2004. Din păcate de 8-9 luni stăm cam prost la activităţi. Cei care doresc sa se implice în acest proiect sau alte proiecte conexe sunt rugaţi să ne contacteze.

SVLUG - Linux Users Group Suceava

Grupul utilizatorilor Linux din Suceava.

TMLUG - Linux Users Group Timișoara

TMLUG este un grup neoficial de utilizatori ce împărtăşesc un interes comun în Linux şi Free Software. Scopul TMLUG este de a facilita comunicarea între utilizatorii Linux din Timişoara, prin organizarea de întâlniri, prezentări şi workshop-uri.


Comunităţi centrate pe distribuţii specifice

Slackware Linux România


Mandriva Linux România


gentoo.ro


fedoraproject.ro


Ubuntu România


SuSE România


Arch Linux România


Alte comunităţi reprezentative

Conferința anuală de Software Liber eLiberatica

eLiberatica este un eveniment anual organizat de Agora Media, care a stabilit deja o tradiție de întâlnire „față în față” a membrilor comunității de Software Liber din România și a invitaților lor din toată lumea.


Școala de vară de Software Liber Informatica la Castel

Centrată în jurul Universității particulare Vasile Goldiș din Arad și a castelului Cernovici din Macea (1724), școala de vară anuală a fost înființată în anul 2002 și se bucură de o popularitate în creștere, poate și din cauza peisajului deosebit și a grădinii botanice de la castel.


Evenimentul Linux Open Alternative Days (L.O.A.D)

Linux Open Alternative Days (L.O.A.D.) este un eveniment anual care adună, în special, membri ai comunității Linux de afaceri.


Forumul CHIP România - secțiunea despre Linux

O comunitate nu prea mare, dar dominată de opinii anti-Linux...


Linux Hangar

Ştiri, documentaţie, CD-uri gratuite cu distribuţia linux favorită. Tot respectul pentru dl. Ştefaniu Criste, cel care are acest site, şi care oferă gratuit şi în mod voluntar CD-uri cu Linux doritorilor. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să puneţi numărul de CD-uri blank necesare într-un plic autoadresat, timbrat şi deschis şi să-l trimiteţi la adresa indicată pe site.


linux360.ro

Una din comunitatile de GNU/Linux din Bucuresti cu o gama de utilizatori destul de bogata si de variata.


MYLRo.org - Manage Your Linux Romania

Comunitate si portal de articole, stiri si tips destinate utilizatorilor Linux din Romania.


myl.ro

Comunitate Linux dedicata incepatorilor si nu numai. Forum de discutii, stiri zilnice, galerie de imagini, o comunitate deschisă, cu vechime.


Linux Soft

Comunitate Linux - O Lume Deschisă. Ştiri, forum, galerie, wiki.


Linux Questions România

O noua comunitate dedicată atât începătorilor cât şi persoanelor care au cunoştinţe avansate. Linux Questions se adresează tuturor utilizatorilor Linux sau celor care doresc să înveţe Linux. Vă invităm să ne vizitaţi.


irc.freenode.net

Aceasta este o listă (foarte probabil incompletă) a canalelor de discuţii legate de linux, în limba română.

  • #blug.ro
  • #ubuntu-ro
  • #linuxsoft
  • #mandrivaro
  • #gsl
  • #fedora-ro
  • #rosedu

undernet.org

Aceasta este o listă (foarte probabil incompletă) a canalelor de discuţii legate de linux, în limba română.

  • #linuxro
  • #rolinux


Open Software Network

Portal românesc de presă orientat către domeniul Linux/FLOSS românesc în special şi internaţional în general. Serviciu gratuit de depozit distribuţii Linux/BSD. Serviciu gratuit de blogging.Romanian BSD Forums

Forum despre BSD cu sectiuni dedicate pentru FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, DragonFly BSD precum si cu sectiuni generale.


Romanian Open Source Development

rosdev.ro isi doreste sa fie un punct de promovare online a developerilor de origine romana si proiectelor Open Source & Free Software cu participare romaneasca in mediile academice si evenimente IT romanesti. Romania este cunoscuta ca o putere in domeniul dezvoltarii de software, vrem ca ponderea in Open Source a comunitatii romanesti sa devina pe masura.

Pentru a facilita discutiile a fost creata o lista publica de discutii la adresa http://groups.google.com/group/rosdev. Subscrierea este libera.


Romanian Open Source Education

ROSEdu este o organizație formată în Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București și care își propune să promoveze soft-ul liber în mediul academic. Proiectele ROSEdu se bazează pe Linux și sunt Open Source.

Mai multe detalii pe pagina organizației:


Grupul pentru Software Liber

Unul dintre grupurile comunitatii software-ului liber din România, înițiat în Cluj Napoca. Grupul organizeaza prezentari, workshop-uri si alte actiuni de promovare a software-ului liber, inclusiv Linux. Puteţi afla mai multe informaţii vizitînd pagina grupului.

Comunitatea Firebird România

Comunitatea Firebird România sprijina traducerea documentaţiei in limba româna si promovarea SGBD-ului Firebird in România. Este organizata intr-un grup google unde oricine poate aplica pentru a fi membru si se poate folosi atat interfaţa web cat si prin email (ca lista de discuţii)


Ceata eliberează artele și tehnologiile actuale

Ceata este un grup de entuziaști cu sediul în campusul Universității Politehnica București. Este dedicată creării și promovării tehnologiilor libere, artelor libere, culturii românești în tehnologie și a pieței libere în România.


ZANDO COMPUTER

Ca firmă de consultanță IT cu sediul în București, ZANDO COMPUTER promovează răspândirea Software-ului Liber în România (GNU/Linux, OpenOffice.org, OpenDisc, s.a.). O atenție deosebită este acordată și standardelor deschise, ZANDO fiind membră a comitetului național de standardizare care se ocupă de formatele de fișier (OpenDocument, OOXML).