Cum se pun întrebări în mod inteligent

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 4 decembrie 2005 17:36, autor: Cmatei (Discuție | contribuții) (Introducere)

Salt la: navigare, căutare

Introducere

În lumea hackerilor, tipul de răspuns pe care îl veţi primi la întrebări tehnice depinde atât de formularea acestora cât şi de dificultatea elaborării unui răspuns. Acest ghid îşi propune să vă ajute să formulaţi întrebările în aşa fel încât să primiţi un răspuns satisfăcător.

Acum când folosirea open-source s-a răspândit pe scară largă, puteţi obţine răspunsuri şi de la alţi utilizatori mai experimentaţi, nu doar de la hackeri. Ăsta e un lucru bun; utilizatorii tind să fie mai toleranţi cu greşelile începătorilor. Totuşi, tratându-i şi pe aceştia ca pe hackeri cum e descris aici, e modul cel mai uşor de a obţine răspunsuri de la ei.

Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegeţi este că hackerilor le plac problemele dificile şi întrebările care le solicită intelectul. Dacă nu era aşa, nu ne aflam aici. Dacă ne daţi o întrebare interesantă o să vă fim recunoscători; întrebările bune sunt un stimul şi un cadou. Întrebările bune ne ajută să ne clarificăm cunoştinţele şi adesea ridică probleme pe care nu le-am fi observat, sau la care nu ne-am fi gândit. Printre hackeri, „Buna intrebare!“ e un compliment.

In ciuda acestor lucruri, hackerii au reputaţia că tratează întrebările simple cu ostilitate şi aroganţă. Uneori arată ca şi cum suntem automat nepoliticoşi cu începătorii si neştiutorii. Nu e deloc adevărat.

Suntem de fapt ostili cu acele persoane care parcă nu vor să gândească şi nu-şi fac temele înainte să pună întrebări. Astfel de persoane nu sunt decât pierdere de vreme, iau fără să dea nimic înapoi, ne fac să pierdem timpul pe care l-am putea folosi pentru a răspunde la o intrebare mai interesantă sau unei persoane care merită într-adeva'r. Îi numim pe aceştia „losers“ (din motive istorice, uneori este scris „lusers“).


Ne dăm seama că sunt mulţi oameni care vor doar sa folosească programele noastre şi nu sunt interesaţi de detaliile tehnice. Pentru majoritatea oamenilor un computer este o unealtă, un mijloc pentru atingerea unui scop; au lucruri mai bune de făcut în viaţă. Realizăm asta şi nu ne aşteptăm ca toată lumea să fie interesată de chestiunile tehnice care ne fascinează pe noi. Totuşi, stilul nostru de a răspunde la întrebări este adaptat celor care au acest interes si sunt dispuşi să participe activ la rezolvarea problemelor. Lucrul ăsta nu o să se schimbe, şi nici nu ar trebui; dacă s-ar întâmpla, am fi mai puţin eficienţi în treburile la care ne pricepem.

Suntem (în cea mai mare parte) voluntari. Ne luăm din timpul nostru pentru a răspunde la întrebări şi uneori suntem depăşiţi de cantitatea lor, aşa că le filtrăm fără milă. În particular, ignorăm întrebările de la persoane care se prezintă ca losers pentru a ne putea folosi timpul mai eficient, cu ceilalţi.

Dacă această atitudine vi se pare enervantă, elitistă sau arogantă, verificaţi-vă ipotezele. Nu vă cerem să faceţi plecăciuni în faţa noastră. Dimpotrivă, cei mai mulţi dintre noi ar prefera să vă trateze ca egali; sunteţi binevenit în comunitatea noastră, dacă depuneţi efortul necesar ca acest lucru să fie posibil. Pur şi simplu, nu este deloc economic să încercăm să ajutăm oameni care nu vor să se ajute singuri. E OK să fii neştiutor, NU E OK să faci pe prostul.

În concluzie, deşi nu este necesar să fiţi un expert pentru a ne capta atenţia, este necesar să demonstraţi o atitudine care în timp duce la competenţă: atenţie, gândire, spirit de observaţie şi dorinţa de a participa activ la rezolvarea problemelor. Dacă nu vă convine această discriminare, vă sugerăm să apelaţi la servicii comerciale de asistenţă tehnică, în loc să ne cereţi să vă facem noi treaba gratuit.

Dacă decideţi să ne cereţi nouă ajutorul, nu vreţi să fiţi un loser. Nu vreţi nici măcar să păreţi că sunteţi unul. Cel mai bun mod de a obţine rapid un răspuns folositor este să întrebaţi ca o persoană cu inteligentă, încredere şi cunoştinţe, care se întâmplă să aibe nevoie de ajutor cu o problemă punctuală.

Înainte de a întreba