Discuție:Linux nu este Windows

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 3 decembrie 2010 09:12, autor: Rsandu (Discuție | contribuții) (O observație)

(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Dezvoltator != programator. Dezvoltarea înseamnă în ziua de azi şi, de ex., crearea de GUI-uri, sau de artwork, care nu presupune programare. Yuliyan 23 Jan 2006 15:18 (EET)

n-am observat ultimul paragraf cu 'drum in lucru', sorry !

Propunere pentru "crippling"[modificare]

Salut! Apreciez foarte mult acest wiki. Mă bucur că utilizatorii FOSS români au o asemenea resursă la dispozţie. Citeam articolul şi am observat că nu te-ai hotărât aspura unei traduceri pentru "crippling". Ce zici de "paralizantă"?

"paralizantă" merge; mulţumesc pt sugestie :-) Yuliyan 18 Feb 2006 18:20 (EET)

O observație[modificare]

Articolul este excelent, fiindcă explică începătorilor de ce nu trebuie să caute funcționalități *identice* în GNU/Linux și Windows.

Deja am obosit citind, în pretinsele articole despre GNU/Linux din unele reviste românești, articole gen „Cum facem să obținem artificiul grafic X, din Windows, pe un desktop Linux”. Cred că asemenea articole sunt pierdere de vreme și ținte false, oferite intenționat începătorilor în Linux de către interesele comerciale concurente.

Totuși, cu o idee a articolului de mai sus nu pot fi de acord: generalizarea afirmației că scopul comunității GNU/Linux *nu* este „Linux pe fiecare desktop” și nici creșterea numărului de utilizatori. Pentru unii membri ai comunității, destul de mulți, aceste *sunt* scopuri importante - după părerea mea, binevenite! Vă rog, deci, nu extindeți afirmația la *întreaga* comunitate!

Desigur, asta nu înseamnă că acei membri ai comunității așteaptă de la GNU/Linux să se comporte la fel ca Windows. Nici pe departe. Le place așa cum e și doresc să fie din ce în ce mai bun.

Beneficiul acestui ultim punct de vedere se traduce în eliminarea *monopolurilor* comerciale și a vendor lock-in-ului, prin echilibrarea numărului de utilizatori care folosesc un sistem de operare sau altul și prin atragerea interesului *firmelor* în zona GNU/Linux (să existe interesul de a oferi mai multe drivere libere, proceduri de lucru pentru acest SO, etc.)


Mulțumesc, Răzvan