Gentoo

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
Gentoo
Companie/
Developer:
Familie de distribuţii:
Ultima versiune stabilă: actualizat permanent /
Interfaţa implicită:
Website: http://www.gentoo.org/

Gentoo

Gentoo este o Distribuție bazată pe Linux sau nucleu pe FreeBSD, care poate fi optimizată sau personalizată automat pentru aproape orice aplicaţie sau nevoie. Gentoo se remarcă prin configurabilitate extremă, performanţă şi o comunitate de utilizatori şi dezvoltatori de elită.

Gentoo folosește pentru gestiunea componentelor sistemului și a aplicațiilor o tehnologie denumită Portage. Datorită acesteia, o mașină care rulează Gentoo este de obicei mai bine optimizată pentru performanță față de alte distribuții care rulează de regulă cod precompliat. Printre destinațiile la care Gentoo se pretează sunt servere, stații de lucru pentru dezvoltare, stații desktop profesionale, jocuri și soluții integrate, în general sisteme care necesită performanțe ridicate adaptate unor nevoi specifice. Datorită adaptabilităţii aproape infinite, Gentoo poate fi considerat o metadistribuţie.

Portage

Portage este inima Gentoo şi are multe funcţii cheie, printre care şi cea de sistem de distribuţie software. Pentru a pastra "la zi" informatiile despre pachetele software, trebuie să tastaţi comanda "emerge --sync". Această comandă îi specifică sistemului Portage să sincronizeze baza de date locală cu cea oficială de pe Internet. Baza de date conţine o colecţie completă de script-uri care pot fi utilizate de Portage pentru a crea şi instala ultimele pachete Gentoo. În acest moment, există mai mult de 20000 de pachete în Portage, actualizări şi pachete noi fiind adăugate în permanenţă.

Portage este, de asemenea, un sistem de construire şi instalare de pachete. Când doriţi să instalaţi un pachet, tastaţi "emerge nume_pachet", iar Portage va construi automat a versiune personalizată a pachetului urmând specificaţiile dvs. exacte, optimizându-l pentru componentele dvs. hardware şi asigurându-vă că modulele opţionale din pachet pe care le doriţi sunt activate -- şi cele care nu le doriţi, nu sunt activate.

De asemenea, Portage vă păstrează sistemul la zi. Tastând comanda "emerge -uD world" vă actualizează automat toate pachetele pe care dvs. le aveţi în sistem.

Software Liber

Gentoo este software liber. Codul sursă este publicat sub licenţa GNU General Public License versiunea 2 iar documentaţia sub licenţa Creative Commons - Attribution / Share Alike versiunea 2. Gentoo îşi propune să nu depindă niciodată de o aplicaţie sau metadată în afară de cele conformie cu GNU General Public License, GNU Lesser General Public License, Creative Commons - Attribution/Share Alike sau alte licenţe aprobate de Iniţiativa Open Source (OSI).

(descriere bazată pe descrierea oficială a proiectului la http://www.gentoo.org/main/ro/about.xml)


Legături externe