Grafica

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 20 aprilie 2007 12:52, autor: Nicubunu (Discuție | contribuții) (adaugare screenshot-uri: Inkscape, GIMP, Fyre)

Salt la: navigare, căutare

Grafică vectorială

Inkscape

Captură de ecran - Inkscape

Inkscape este un editor grafic vectorial Open Source, având capabilităţi similare cu Illustrator, Freehand, CorelDraw sau Xara X. Inskape implementează standardul W3C Scalable Vector Graphics (SVG). Printre specificaţiile SVG suportate se numără shapes, paths, text, markers, clones, alpha blending, transforms, gradients, patterns, şi grouping. Inkscape suportă de asemenea meta-informaţie Creative Commons, editarea nodurilor, straturi, operaţii complexe cu paths, trasare de imagini bitmap, text-on-path, editare directa a XML şi multe altele. Poate importa formate ca JPEG, PNG, TIFF şi altele şi poate exporta ca PNG sau diverse formate vectoriale.

Scopul principal al Inkscape este de a crea o unealta puternica şi convenabilă pentru desenare complet conformantă cu standardele XML, SVG şi CSS. Un alt scop este de a întreţine o comunitate înfloritoare de utilizatori şi dezvoltatori folosind un sistem de dezvoltare deschis, orientat spre comunitate.

Skencil

Skencil este o aplicaţie de grafică vectorială disponibilă ca Software Liber. Rulând sub GNU/Linux şi alte sisteme de operare compatibile Unix, este o unealtă puternică şi flexibilă pentru ilustraţii, diagrame şi alte utilizări.

O caracteristică unică (pentru un program de grafică) a Skencil este implementarea sa aproape completă folosind Python, un limbaj interpretat de nivel înalt.

Xara Xtreme

Xara Xtreme pentru Linux este un program grafic de uz general pentru platforme Unix, incluzând Linux, FreeBSD şi OS-X (în curs de dezvoltare).

Grafică raster

GIMP

Captură de ecran - The GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) este un program liber distribuit ce poate fi folosit pentru operaţii cum ar fi retuşarea fotografiilor, compoziţii de imagini sau creare de imagini. Rulează sub multe sisteme de operare. GIMP este principalul editor grafic din lumea softului liber.

Fyre

Captură de ecran - Fyre

Fyre este o unealta care produce grafică computaţională bazata pe histograme ale unor funcţii haotice iterative.

Krita

Krita este o aplicaţie pentru desenare si editare de imagini ce face parte din KOffice.

Colecţii de imagini

Open Clip Art Library

Acest proiect îşi propune sa creeze o arhiva de imagini de tip clip art contribuite de utilizatori şi care pot fi folosite fără nici o restricţie. Toate imaginile contribuite sunt distribuite în Domeniu Public, în conformitate cu definiţia acestuia de către Creative Commons.