Linux

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 8 iunie 2012 06:22, autor: Bmbogdan (Discuție | contribuții) (A protejat "Linux" [edit=autoconfirmed:move=autoconfirmed])

Salt la: navigare, căutare

În funcţie de utilizare, Linux poate desemna fie nucleul unui sistem de operare GNU/Linux, fie o distribuție (sistem de operare) care are la bază nucleul Linux.

Când şi de ce a apărut Linux

Linux este atât un nucleu al sistemului de operare cât şi un termen generic pentru distribuţiile care îl folosesc. Este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software free (liber, gratuit): spre deosebire de sistemele de operare proprietare (închise) ca Windows şi MacOS, tot codul sursă este disponibil publicului şi oricine îl poate utiliza, modifica şi redistribui în mod liber.

Iniţial, Linux a fost dezvoltat şi utilizat de entuziaşti ai calculatoarelor. De atunci, Linux a căpătat sprijinul unor corporaţii majore ca IBM, Hewlett-Packard şi Novell pentru utilizarea sa pe servere şi a câştigat popularitate pe piaţa calculatoarelor personale.

Principalele sale atuuri sunt:

  • independenţa de un anume producător,
  • costul scăzut (sau gratuit),
  • securitatea şi
  • stabilitatea.

Linux a fost dezvoltat iniţial pentru microprocesoarele Intel 386 şi suportă acum toate arhitecturile populare de calculatoare (precum şi unele mai puţin întâlnite/folosite). Este folosit în soluţii începând cu sisteme "embedded" (cum ar fi telefoanele mobile şi video-recordere), calculatoare personale şi până la super-computere.

Este Linux pentru mine?

Legături externe

Linux definit pe Wikipedia

Sursele nucleului Linux - Site-ul primar de distribuţie

Mirror-uri locale pentru sursele nucleului Linux: http ftp