Linux şi jocurile: Diferență între versiuni

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
m (Jocuri portate pentru Linux)
m (Jocuri portate pentru Linux)
Linia 117: Linia 117:
 
== Jocuri portate pentru Linux ==
 
== Jocuri portate pentru Linux ==
 
Deși suportul pentru plăci video performante nu este atât de avansat în privința jocurilor față de alte sisteme de operare, există inclusiv multe jocuri comerciale de calitate portate pe Linux.  
 
Deși suportul pentru plăci video performante nu este atât de avansat în privința jocurilor față de alte sisteme de operare, există inclusiv multe jocuri comerciale de calitate portate pe Linux.  
Există de asemenea și companii care portează jocuri publicate inițial pentru Windows precum și companii care (de multe ori la cererea fanilor) "eliberează" după un timp codul sursă al unor jocuri clasice pe baza căruia comunitățile de fani crează porturi native pentru Linux.  
+
Există de asemenea și companii care portează jocuri publicate inițial pentru Windows precum și companii care (de multe ori la cererea fanilor) "eliberează" după un timp codul sursă al unor jocuri clasice pe baza căruia comunitățile de fani creează porturi native pentru Linux.  
 
În alte cazuri, unele jocuri pot fi rulate în Linux cu ajutorul emultoarelor ca [[Wine]] (sau [[dosemu]] pentru jocurile mai vechi).
 
În alte cazuri, unele jocuri pot fi rulate în Linux cu ajutorul emultoarelor ca [[Wine]] (sau [[dosemu]] pentru jocurile mai vechi).
  

Versiunea de la data 5 februarie 2011 09:59

Unii zic că Linux e plicticos, că nu există jocuri pentru el, etc. În realitate, majoritatea distribuțiilor pentru calculatoare desktop conțin mult mai multe jocuri decât cele care vin cu Windows sau MacOS, de exemplu. În această secţiune vom încerca sa dovedim contrariul şi vom întocmi o listă cu jocurile (majoritatea free) care rulează pe acest SO.

Puzzle

Frozen Bubble

Frozen Bubble este un joc de tip puzzle în care încerci să grupezi bile colorate pentru a forma grupuri de aceeaşi culoare. Aceste grupuri odată formate dispar din câmpul de joc. Jocul include facilităţi de joc pentru una sau două persoane, network multiplayer şi un editor de nivele. Licenţă GNU GPL.


Jump'n Run

SuperTux

Captură de ecran - SuperTux

Este o clonă a faimosului SuperMario, dar în care personajul principal este, aţi ghicit, un pinguin. Versiunea actuală (milestone 1) are 26 de nivele, 9 tipuri de inamici precum şi o grămadă de planşe-bonus. Dispune de un level-editor încorporat, extrem de uşor de utilizat, care vă permite să vă faceţi propriile planşe (sau, hmm, să modificaţi planşele existente ca să treceţi mai uşor de ele). Fondul sonor este foarte bine realizat, randarea se poate face software sau OpenGL. O aplicaţie realizată profesional.P.S : Este distractiv,trebuie incercat....

Jump'n Bump

Un joc, dacă vă vine să credeţi, mai sângeros decât un shooter clasic :-) Nişte iepuraşi simpatici încearcă să sară unul în capul altuia, cel strivit devenind o baltă de sânge. Pot juca până la patru jucători la aceeaşi consolă (tastatură şi mouse). Grafica este destul de slabuţă dar, per ansamblu, e haios să-l joci cu nevasta sau prietena. Este realizat cu SDL şi dispune de o bază enormă de planşe (peste 250).

Există încă o pagină pe care este o versiune mai nouă a jocului, dar nu este (încă) portată pe Linux: http://www.icculus.org/jumpnbump/

Tower Toppler

Captură de ecran - Tower Toppler

Este un joc "jump and run" în care dirijaţi un mic animal verde către o uşă specială aflată în vârful turnului sărind şi folosind diferite ascensoare. O serie întreagă de roboţi ciudaţi trebuie evitaţi. Jocul este o reimplementare pentru Linux a jocului Nebulus publicat de J.M.Phillips şi Hewson Software pentru DOS, Amiga şi C64. Evident, reimplementarea pentru Linux arată mult mai profesional!

Simulatoare

Racer

Captură de ecran - Racer

Racer este un proiect cross-platform care simulează foarte realist automobilele, utilizând pentru modelare datele tehnice ale acestora. Grafică excelentă (foloseşte OpenGL pentru randare), maşina se poate privi din orice unghi, inclusiv din interior, se poate face 'replay' şi 'save' la o cursă efectuată (din mai multe perspective). Se controlează relativ dificil, mouse-ul fiind utilizat şi pentru acceleraţie şi pentru direcţie şi pentru schimbarea vitezei. Stă slab la capitolul sound, iar simularea impactului cu un obstacol la viteză mare nu este foarte realistă. Dispune de o bază foarte mare de trasee şi modele de maşini (printre care şi toate modelele de Dacie).


FlightGear

Captură de ecran - FlightGear

FlightGear este un proiect de simulator de "free flight" ceea ce înseamnă zbor autonom, în care pilotul are controlul total asupra parcursului de zbor şi nu este limitat de rutele impuse de către turnurile de control. Scopul acestui proiect este de a crea un simulator de zbor sofisticat pentru a putea fi utilizat în cercetare şi în mediile academice, extensibil şi deschis astfel încât să poată fi imbunătăţit şi extins de către oricine este interesat. Eu aş zice că le-a reuşit foarte bine, au o comunitate puternică şi sunt disponibile deja zeci de aparate de zbor create de către membrii aceste comunităţi. Simulatorul dă o impresie foarte realistă, cel puţin mie mi-a luat ceva timp până sa fac un Cessena să decoleze şi să şi râmănâ în aer... :)

Frets on Fire

Captură de ecran - Frets on Fire

Frets on Fire este un simulator de chitară. Foloseşte tastatura pentru a simula corzile chitarei. Licenţă GNU GPL.


Strategie

Battle for Wesnoth

Captură de ecran - Wesnoth

Battle for Wesnoth este un joc de strategie pe ture cu temă fantastică. Permite crearea unor armate formate iniţial din luptători neexperimentaţi care în timp acumulează experienţă şi puteri formidabile. Poate fi jucat atăt de unul singur, împotriva calculatorului, căt şi in reţea locala sau pe internet.

Warzone 2100

Captură de ecran - Warzone 2100

Warzone 2100 este un joc de strategie care şi-a început existenţa ca un joc comercial pentru PC şi Playstation în 1999. Astăzi, jocul este gratuit ca free as in beer şi free as in fredom, codul sursă fiind public. Singura diferenţă între versiunea gratuită şi cea comercială este un film care apare numai în versiunea comercială.

FreeCiv

Captură de ecran - FreeCiv

FreeCiv este o clonă gratuită a jocului Civilization a firmei Microprose. Proiectul a început în anul 1995, şi are în momentul de faţă peste 50 de unităţi şi 100 de naţiuni. Este unul dintre cele mai adictive jocuri.


Shooter 3D

Nexuiz

Captură de ecran - Nexiuz

Este un shooter 3D publicat sub licenţă GPL. Foloseste un motor grafic bazat pe cel din Quake, la care au fost aduse îmbunataţiri seminificative. Ţinta principală a Nexuiz este jocul multiplayer, dar include şi o campanie single player.

Jocuri portate pentru Linux

Deși suportul pentru plăci video performante nu este atât de avansat în privința jocurilor față de alte sisteme de operare, există inclusiv multe jocuri comerciale de calitate portate pe Linux. Există de asemenea și companii care portează jocuri publicate inițial pentru Windows precum și companii care (de multe ori la cererea fanilor) "eliberează" după un timp codul sursă al unor jocuri clasice pe baza căruia comunitățile de fani creează porturi native pentru Linux. În alte cazuri, unele jocuri pot fi rulate în Linux cu ajutorul emultoarelor ca Wine (sau dosemu pentru jocurile mai vechi).

Exemple de jocuri ale căror cod sursă a fost publicat și care au fost portate pe Linux:

  • Shooters: Quake 1, 2, 3; Aliens versus Predator; No One Lives Forever 1 și 2; Return to Castle Wolfenstein; Wolfenstein: Enemy Territory
  • Simulatoare: Mig Alley; Freespace 2; Mech Commander 2
  • Strategie: Jagged Alliance 2; SimCity; Call to Power II; Homeworld
  • Role Playing: Baldur's Gate 2
  • Aventuri: Seria Monkey Island și alte jocuri care rulează sub ScummVM

Vezi: