Modificare „Multimedia”

Salt la: navigare, căutare

Atenție: Nu v-ați autentificat. Adresa dumneavoastră IP va fi vizibilă în mod public dacă efectuați modificări. Dacă vă autentificați sau vă creați un cont, modificările dumneavoastră vor fi asociate numelui de utilizator, pe lângă alte beneficii.

Modificarea poate fi anulată. Verificați diferența de dedesubt și apoi salvați pentru a termina anularea modificării.
Versiunea curentă Textul dumneavoastră
Linia 2: Linia 2:
  
 
=== XMMS ===
 
=== XMMS ===
X Multimedia System - player de mp3, ogg şi multe alte formate audio. XMMS provine din x11amp, o clonă a faimosului [http://www.winamp.com/ Winamp]. Este inclus implicit în majoritatea distribuţiilor moderne, dar în ultimul timp unele distribuţii îl livrează fără suport mp3 (din motive de patent); din acest motiv plugin-ul de mp3 trebuie instalat separat.
+
X Multimedia System - player de mp3, ogg şi multe alte formate audio. Este intr-o oarecare masură o clonă a faimosului [http://www.winamp.com/ WinAmp]. Este inclus implicit în majoritatea distribuţiilor moderne, dar în ultimul timp unele distribuţii îl livrează fără suport mp3 (din motive de patent); din acest motiv plugin-ul de mp3 trebuie instalat separat.
 
 
Notă: ultima versiune stabilă a XMMS este foarte veche și folosește biblioteci grafice încă și mai vechi (GTK 1.2). Unele distribuții nu îl mai distribuie (ex. [[Gentoo]]). În măsura posibilităților, folosiți un alt player.
 
  
 
* [http://www.xmms.org/ Pagina oficială]
 
* [http://www.xmms.org/ Pagina oficială]
 
=== BMP / Audacious ===
 
Beep Media Player - player audio bazat pe codul XMMS şi interfaţa în GTK2, pe lângă capabilităţile de redare audio are şi suport pentru catalogare (a la Amarok sau WMP). Are suport de teme XMMS/Winamp2. Developerii săi principali au anunțat că se vor concentra exclusiv pe '''BMPx''', o rescriere completă a BMP. Cu toate acestea, BMP continuă să fie întreținut, într-un fork cu numele ''Audacious''.
 
 
* [http://bmp.beep-media-player.org/index.php/BMP_Homepage Pagina principală]
 
* [http://audacious.nenolod.net/Main_Page Audacious]
 
 
=== BMP2 (BMPx) ===
 
O rescriere completă a lui Beep Media Player. Vine „out of the box” cu suport pentru catalogare și [http://last.fm last.fm].
 
 
* [http://beep-media-player.org/ Pagina oficială]
 
  
 
=== amaroK ===
 
=== amaroK ===
[[Image:amorok_screen.png|thumb|500|right|Captură de ecran - amoroK]]
+
Este un player audio pentru [[KDE]] foarte sofisticat care, spre deosebire de XMMS, are şi suport pentru catalogare.
 
 
Este un player audio pentru [http://www.kde.org KDE] foarte sofisticat care, spre deosebire de XMMS, are şi suport pentru catalogare.
 
  
 
* [http://amarok.kde.org/ Pagina oficială]
 
* [http://amarok.kde.org/ Pagina oficială]
  
===mpd===
 
Sau Music Player Daemon, este un „server” de muzică, ce operează în mod unattended. Are un footprint foarte mic, deci poate fi instalat pe un sistem embedded sau pe un PC slab. Este controlat prin rețea.
 
 
Întrucît mpd e doar un daemon, pentru a interacționa cu acesta e nevoie de unul sau mai mulți clienți. În cadrul proiectului există deja clienți în consolă și în GTK, printre altele.
 
 
* [http://musicpd.org Pagina principală]
 
 
=== Rhythmbox ===
 
[[Image:Rhythmbox screenshot.png|thumb|500|right|Captură de ecran - Rhythmbox]]
 
 
Rhythmbox este mai mult decât un player audio, este o apliaţie integrată de management al muzicii pentru [[Gnome]] folosind infrastructura [[GStreamer]]. Are funcţii de căutare avansată, de catalogare după diverse criterii, afisază coperţile albumelor, include chiar şi un mod de lucru alternativ - "party mode".
 
 
* [http://www.gnome.org/projects/rhythmbox/ Pagina oficială]
 
  
 
== Video ==
 
== Video ==
  
 
=== MPlayer ===
 
=== MPlayer ===
The Movie Player - probabil cel mai bun player pentru formate video si audio pe platforme UNIX și nu numai. Este realizat de vecinii noştri maghiari şi dispune de o listă interminabilă de facilităţi (poate fi folosit ca player DIVX, audio, tvtuner, etc). Suportă (prin codec-uri) majoritatea formatelor video care se folosesc în zilele noastre. În plus, vine cu un program numit mencoder, care permite diverse prelucrări a fişierelor multimedia.
+
The Movie Player - probabil cel mai bun player pentru formate video si audio pe platforme UNIX. Este realizat de vecinii noştri maghiari şi dispune de o listă interminabilă de facilităţi (poate fi folosit ca player DIVX, audio, tvtuner, etc). Suportă (prin codec-uri) majoritatea formatelor video care se folosesc în zilele noastre. În plus, vine cu un program numit mencoder, care permite diverse prelucrări a fişierelor multimedia.
mplayer este o aplicație de consolă, dar dispune de un număr de interfețe pentru medii GUI dintre care unda din cele mai bune și ușor de folosit este [http://smplayer.sourceforge.net/ SMPlayer].
 
  
 
* [http://www.mplayerhq.hu/homepage/ Pagina oficială]
 
* [http://www.mplayerhq.hu/homepage/ Pagina oficială]
  
=== xine ===
 
Xine  este un player multimedia gratuit. Poate reda de pe CD, DVD si VCD. Poate de asemenea sa redea fişiere multimedia precum AVI, MOV, WMV, si MP3 de pe discurile locale sau stream-uri multimedia preluate din Internet. Accepta numeroase formate multimedia mai comune sau mai puţin comune.
 
 
* [http://http://xinehq.de/ Pagina oficială]
 
 
=== Totem ===
 
[[Image:Totem screenshot.png|thumb|500|right|Captură de ecran - Rhythmbox]]
 
 
Totem este playerul video oficial din [[Gnome]], dar poate fi folosit şi ca player audio, suportând playlist-uri şi etichete ID3. Poate folosi (opţiune aleasă la compilare) ca back-end atât [[GStreamer]] cât şi xine-lib. Se integrează cu [[Nautilus]], managerul de fişiere Gnone, pentru a furniza icon-uri pentru fişierele video şi cu navigatorul web, oferind un plug-in pentru redarea fişierelor multimedia.
 
 
* [http://www.gnome.org/projects/totem/ Pagina oficială]
 
 
=== VideoLAN Client (VLC) ===
 
[[Image:VLC screenshot.png|thumb|500|right|Captură de ecran - Rhythmbox]]
 
 
VideoLAN Client (cunoscut şi ca VLC) este un player multimedia cross-platform care suportă o foarte largă varietate de formate. Poate fi folosit şi ca server de streaming cu funcţionalitate extinsă (video on demand, transcodare în timp real). Interfaţa poate fi uşor personalizată folosind skin-uri.
 
 
* [http://www.videolan.org/ Pagina oficială]
 
* [http://www.videolan.org/vlc/skins.php Descărcare skin-uri]
 
  
 
== Televiziune ==
 
== Televiziune ==
Linia 74: Linia 26:
  
 
* [http://tvtime.sourceforge.net/ Pagina oficială]
 
* [http://tvtime.sourceforge.net/ Pagina oficială]
 
== Distribuții dedicate pentru sisteme Home Theatre ==
 
[[Image:ElementOS.png|thumb|500|right|Element OS]]
 
 
Există o serie de distribuții Linux create special pentru sisteme de tip Media Center sau Home Theatre PC (HTPC).
 
 
Printre acestea se numără:
 
* [[wikipedia:Element OS|Element OS]]
 
* [[wikipedia:GeeXboX|GeeXboX]]
 
* [[wikipedia:LinuxMCE|LinuxMCE]]
 
* [[wikipedia:Mythbuntu|Mythbuntu]], bazată pe [[Ubuntu]] și [[MythTV]]
 
* [[wikipedia:Mythdora|Mythdora]], bazată pe [[Fedora]] și [[MythTV]]
 
* [[wikipedia:XBMC Live | XBMC Live]]
 

Reţine că toate contribuţiile la Wiki.lug.ro sunt considerate ca respectând licenţa Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 (vezi Wiki.lug.ro:Drepturi de autor pentru detalii). Dacă nu doreşti ca ceea ce scrii să fie editat fără milă şi redistribuit în voie, atunci nu trimite materialele respective aici.
De asemenea, trimiţând aceste materiale aici te angajezi că le-ai scris tu sau că sunt copiate dintr-o sursă care permite includerea materialelor sub această licenţă. NU TRIMITE MATERIALE PROTEJATE DE DREPTURI DE AUTOR FĂRĂ PERMISIUNE!

Revocare | Ajutor pentru modificare (se deschide într-o fereastră nouă)