Multimedia

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 15 septembrie 2010 21:32, autor: Rz (Discuție | contribuții) (MPlayer)

Salt la: navigare, căutare

Audio

XMMS

X Multimedia System - player de mp3, ogg şi multe alte formate audio. XMMS provine din x11amp, o clonă a faimosului Winamp. Este inclus implicit în majoritatea distribuţiilor moderne, dar în ultimul timp unele distribuţii îl livrează fără suport mp3 (din motive de patent); din acest motiv plugin-ul de mp3 trebuie instalat separat.

Notă: ultima versiune stabilă a XMMS este foarte veche și folosește biblioteci grafice încă și mai vechi (GTK 1.2). Unele distribuții nu îl mai distribuie (ex. Gentoo). În măsura posibilităților, folosiți un alt player.

BMP / Audacious

Beep Media Player - player audio bazat pe codul XMMS şi interfaţa în GTK2, pe lângă capabilităţile de redare audio are şi suport pentru catalogare (a la Amarok sau WMP). Are suport de teme XMMS/Winamp2. Developerii săi principali au anunțat că se vor concentra exclusiv pe BMPx, o rescriere completă a BMP. Cu toate acestea, BMP continuă să fie întreținut, într-un fork cu numele Audacious.

BMP2 (BMPx)

O rescriere completă a lui Beep Media Player. Vine „out of the box” cu suport pentru catalogare și last.fm.

amaroK

Captură de ecran - amoroK

Este un player audio pentru KDE foarte sofisticat care, spre deosebire de XMMS, are şi suport pentru catalogare.

mpd

Sau Music Player Daemon, este un „server” de muzică, ce operează în mod unattended. Are un footprint foarte mic, deci poate fi instalat pe un sistem embedded sau pe un PC slab. Este controlat prin rețea.

Întrucît mpd e doar un daemon, pentru a interacționa cu acesta e nevoie de unul sau mai mulți clienți. În cadrul proiectului există deja clienți în consolă și în GTK, printre altele.

Rhythmbox

Captură de ecran - Rhythmbox

Rhythmbox este mai mult decât un player audio, este o apliaţie integrată de management al muzicii pentru Gnome folosind infrastructura GStreamer. Are funcţii de căutare avansată, de catalogare după diverse criterii, afisază coperţile albumelor, include chiar şi un mod de lucru alternativ - "party mode".

Video

MPlayer

The Movie Player - probabil cel mai bun player pentru formate video si audio pe platforme UNIX și nu numai. Este realizat de vecinii noştri maghiari şi dispune de o listă interminabilă de facilităţi (poate fi folosit ca player DIVX, audio, tvtuner, etc). Suportă (prin codec-uri) majoritatea formatelor video care se folosesc în zilele noastre. În plus, vine cu un program numit mencoder, care permite diverse prelucrări a fişierelor multimedia. mplayer este o aplicație de consolă, dar dispune de un număr de interfețe pentru medii GUI dintre care unda din cele mai bune și ușor de folosit este SMPlayer.

xine

Xine este un player multimedia gratuit. Poate reda de pe CD, DVD si VCD. Poate de asemenea sa redea fişiere multimedia precum AVI, MOV, WMV, si MP3 de pe discurile locale sau stream-uri multimedia preluate din Internet. Accepta numeroase formate multimedia mai comune sau mai puţin comune.

Totem

Captură de ecran - Rhythmbox

Totem este playerul video oficial din Gnome, dar poate fi folosit şi ca player audio, suportând playlist-uri şi etichete ID3. Poate folosi (opţiune aleasă la compilare) ca back-end atât GStreamer cât şi xine-lib. Se integrează cu Nautilus, managerul de fişiere Gnone, pentru a furniza icon-uri pentru fişierele video şi cu navigatorul web, oferind un plug-in pentru redarea fişierelor multimedia.

VideoLAN Client (VLC)

Captură de ecran - Rhythmbox

VideoLAN Client (cunoscut şi ca VLC) este un player multimedia cross-platform care suportă o foarte largă varietate de formate. Poate fi folosit şi ca server de streaming cu funcţionalitate extinsă (video on demand, transcodare în timp real). Interfaţa poate fi uşor personalizată folosind skin-uri.

Televiziune

tvtime

Este o aplicaţie care poate reda pe monitor programele TV (prin tvtuner, desigur). Calitatea imaginii este extrem de buna şi ştie o grămadă de standarde.