Multimedia

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 23 aprilie 2007 13:40, autor: Nicubunu (Discuție | contribuții) (adaugare VLC, Rhythmbox, Totem, inclusiv cu screenshots)

Salt la: navigare, căutare

Audio

XMMS

X Multimedia System - player de mp3, ogg şi multe alte formate audio. XMMS provine din x11amp, o clonă a faimosului Winamp. Este inclus implicit în majoritatea distribuţiilor moderne, dar în ultimul timp unele distribuţii îl livrează fără suport mp3 (din motive de patent); din acest motiv plugin-ul de mp3 trebuie instalat separat.

Notă: ultima versiune stabilă a XMMS este foarte veche și folosește biblioteci grafice încă și mai vechi (GTK 1.2). Unele distribuții nu îl mai distribuie (ex. Gentoo). În măsura posibilităților, folosiți un alt player.

BMP / Audacious

Beep Media Player - player audio bazat pe codul XMMS şi interfaţa în GTK2, pe lângă capabilităţile de redare audio are şi suport pentru catalogare (a la Amarok sau WMP). Are suport de teme XMMS/Winamp2. Developerii săi principali au anunțat că se vor concentra exclusiv pe BMPx, o rescriere completă a BMP. Cu toate acestea, BMP continuă să fie întreținut, într-un fork cu numele Audacious.

BMP2 (BMPx)

O rescriere completă a lui Beep Media Player. Vine „out of the box” cu suport pentru catalogare și last.fm.

amaroK

Este un player audio pentru KDE foarte sofisticat care, spre deosebire de XMMS, are şi suport pentru catalogare.

mpd

Sau Music Player Daemon, este un „server” de muzică, ce operează în mod unattended. Are un footprint foarte mic, deci poate fi instalat pe un sistem embedded sau pe un PC slab. Este controlat prin rețea.

Întrucît mpd e doar un daemon, pentru a interacționa cu acesta e nevoie de unul sau mai mulți clienți. În cadrul proiectului există deja clienți în consolă și în GTK, printre altele.

Rhythmbox

Captură de ecran - Rhythmbox

Rhythmbox este mai mult decit un player audio, este o apliatie integrata de management al muzicii pentru Gnome folosing infrastructura GStreamer. Are functii de cautare avansata, de catalgoare dupa diverse criterii, afisaza copertile albumelor, include chiar si un mod de lucru alternativ - "party mode".

Video

MPlayer

The Movie Player - probabil cel mai bun player pentru formate video si audio pe platforme UNIX. Este realizat de vecinii noştri maghiari şi dispune de o listă interminabilă de facilităţi (poate fi folosit ca player DIVX, audio, tvtuner, etc). Suportă (prin codec-uri) majoritatea formatelor video care se folosesc în zilele noastre. În plus, vine cu un program numit mencoder, care permite diverse prelucrări a fişierelor multimedia.

xine

Xine este un player multimedia gratuit. Poate reda de pe CD, DVD si VCD. Poate de asemenea sa redea fişiere multimedia precum AVI, MOV, WMV, si MP3 de pe discurile locale sau stream-uri multimedia preluate din Internet. Accepta numeroase formate multimedia mai comune sau mai puţin comune.

Totem

Captură de ecran - Rhythmbox

Totem este playerul video oficial din Gnome, dar poate fi folosit si ca player audio, suportind playlist-uri si etichete ID3. Poate folosi (optiune aleasa la compilare) ca backend atit GStreamer cit si xine-lib. Se integreaza cu Nautilus, manageerul de fisiere Gnone, pentru a furniza icon-uri pentru fisierele video si cu navigatorul web, ofering un plug-in pentru redarea fisierelor multimedia.

VidoLAN Client (VLC)

Captură de ecran - Rhythmbox

VideoLAN Client (cunoscut si ca VLC) este un player multimedia cross-platform care suporta o foarte larga varietate de formate. Poate fi folosit si ca server de streaming cu functionalitate extinsa (video on demand, transcodare in timp real). Interfata poate fiusor personalizata folosind skin-uri.

Televiziune

tvtime

Este o aplicaţie care poate reda pe monitor programele TV (prin tvtuner, desigur). Calitatea imaginii este extrem de buna şi ştie o grămadă de standarde.