RLUG

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 30 iunie 2006 15:29, autor: Petre (Discuție | contribuții) (Revenit la ultima editare de către 83.238.213.26)

Salt la: navigare, căutare

Romanian Linux Users Group

Descriere

Suntem o organizaţie neoficială (în acest moment) care are ca principal scop promovarea sistemelor de operare bazate pe Linux/Unix şi oferirea de ajutor gratuit pentru cei care aleg acest drum. Cea mai importantă activitate a grupului se desfaşoară în acest moment pe listele de email. 558183750480173544543290

Servicii

Pentru a ajuta promovarea sistemului de operare Linux punem la dispoziţie următoarele servicii:

Scurtă istorie

După o lungă perioadă în care activitatea linuxiştilor romani a gravitat in jurul listei de discuţii găzduite de către PCNet (unul dintre ISP-urile anilor '90), grupul utilizatorilor romani de linux s-a cristalizat într-o formă similară celei actuale in anul 1999. In acel an, date fiind problemele pe care listserv-ul PCNet le avea, Florin Andrei a creat şi găzduit un nou server de liste la ISP-ul bucureştean unde lucra ( Maronet ). In paralel a fost creat un server ftp, care avea un mirror şi la Starnets.

Dupa o scurtă perioadă, Ştefăniţă Vîlcu (aka Vampi) a obţinut sprijinul providerului la care lucra în acea vreme (DNT) care a achiziţionat şi pus la dispoziţia comunităţii atît domeniul lug.ro cît şi spaţiul şi banda necesare pentru găzduirea in datacenter a unui server care, în plus faţă de listele de discuţii, a găzduit servicii ftp şi http utile comunităţii linux.

Ulterior fuzionării DNT cu Astral Telecom şi apoi mutării "tăticului serverului" la un alt ISP, un incident hardware în primăvara lui 2003 a condus la decesul serverului. Din nou forţa de convingere a lui Vampi şi-a spus cuvîntul şi un alt server i-a luat locul, colocat de data aceasta în datacenterul firmei GTS.

Dupa o funcţionare non stop de peste 2 ani, urmare unor probleme hardware a fost acceptată oferta unui alt provider (INES Telecom) care a pus la dispoziţie spaţiul în datacenter şi banda necesară funcţionării serviciilor. Prin efortul deloc uşor al cîtorva pasionaţi (Dragoş Mănac, Petre Raţiu, Mihai Matieş) în toamna lui 2005 a fost pus în picioare serverul actual.

In paralel cu listele de discuţii, din 1999 a funcţionat non-stop un server de IRC. Acesta a fost iniţial găzduit de către Mircea Ciocan (aka mirceac). Intrucît serverul se afla în Ploieşti si apăreau probleme de disponibilitate, el a fost conectat cu două servere în 2001 şi respectiv în 2002 aflate în Bucuresti şi întreţinute de către wolfy (în reţeaua RDS) şi respectiv Paul Chiţescu aka killall-9 (în PCNet). Pentru redundanţă si o mai bună posibilitate de acces pentru cei cărora utilizarea IRC le era limitată de către provideri sau de problemele de peering, a fost conectat şi un server găzduit la un liceu din reţeaua Roedunet de către Cosmin-Adrian Matei aka Doom. Din considerente personale ale administratorului său, serverul iniţial a fost oprit cîndva prin 2003. In 2004 serverele intreţinute de către killall-9 şi Doom au fost deconectate, apărind în schimb, în întreţinerea lui Kefren, un server care oferă posibilitatea de conectare pe IPv6. Date fiind problemele de peering între ISP-urile din România şi unor căderi ale serverului provocate de către furnizorul de energie electrică, reţeaua IRC a fost adusă in forma actuală prin activarea unui server şi în datacenterul INES.

La categoria urme "palpabile" ale activităţii comunităţii LUG se pot înscrie cele cîteva conferinţe Linux. Prima dintre ele (Linux Open 2001) a fost organizată în martie 2001 la Ilieni de către firma COSYS din Sfântu Gheorghe. A fost urmată de către Conferinţele RLUG de la Băile Felix 2002 şi Sfântu Gheorghe 2003. Din păcate lipsa de timp şi a unei mîini forte (precum cea a orădeanului Alin Oşan, sufletistul care a impulsionat conferinţele din 2002 si 2003) au făcut ca tradiţia să se întrerupă (sperăm că numai temporar).

O altă componentă a activităţii comunităţilor linux o constituie întîlnirile locale pentru schimb de experienţă (aşa numitele linuxfest-uri, cu duioşie referite uneori şi drept beerfest). Fotografii de la o parte dintre întîlnirile organizate în Bucureşti în 2003 de către Sebastian Ţarălungă la sediul Grupului de Dialog Social pot fi văzute la http://wdl.lug.ro/linuxfest/. Ulterior în Bucureşti iniţiativa lui Seba a fost continuată de către grupul linux360, fotografii de la întîlnirile organizate de ei putînd fi văzute la http://gallery.linux360.ro/. Manifestări similare au avut loc şi la Cluj-Napoca, Iaşi (http://iasi.linuxfest.ro/gallery/), Sibiu, Timişoara.