RLUG

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare

Romanian Linux Users Group

Despre RLUG

RLUG sau Romanian Linux Users Group este o organizaţie neoficială care are ca principal scop promovarea sistemelor de operare bazate pe Linux/Unix şi oferirea de ajutor gratuit pentru cei interesați. Cea mai importantă activitate a grupului se desfaşoară pe listele de e-mail.

Resurse şi servicii

Pentru a ajuta promovarea sistemului de operare Linux punem la dispoziţie următoarele resurse și servicii:

Scurtă istorie

După o lungă perioadă în care activitatea linuxiştilor români a gravitat în jurul listei de discuţii găzduite de către PCNet (unul dintre primii furnizori de servicii Internet din anii '90), grupul utilizatorilor români de Linux s-a cristalizat într-o formă similară celei actuale în anul 1999. În acel an, datorită problemelor pe care le avea listserv-ul PCNet, Florin Andrei a creat şi găzduit un nou server de liste la ISP-ul bucureştean Maronet. În paralel a fost creat un server ftp care avea un mirror şi la Starnets.

Dupa o scurtă perioadă, Ştefăniţă Vîlcu (aka "Vampi") a obţinut sprijinul providerului la care lucra în acea vreme (DNT) care a achiziţionat şi pus la dispoziţia comunităţii atât domeniul lug.ro cît şi spaţiul şi banda necesare pentru găzduirea în datacenter a unui server care, în plus faţă de listele de discuţii, a găzduit servicii ftp şi http utile comunităţii Linux.

Ulterior fuzionării DNT cu Astral Telecom (devenit apoi UPC) şi apoi mutării "tăticului" serverului la un alt ISP, un incident hardware în primăvara lui 2003 a condus la "decesul" serverului. Din nou forța de convingere a lui Vampi și-a spus cuvântul și un alt server i-a luat locul, colocat în datacenterul GTS Telecom.

Dupa o funcţionare non stop de peste 2 ani, ca urmare unor probleme hardware a fost acceptată oferta unui alt provider (iNES Telecom) care a pus la dispoziție spațiul în datacenter și banda necesară funcționării serviciilor. Prin efortul deloc uşor al câtorva pasionaţi (Dragoş Mănac, Petru Raţiu, Mihai Matieş) în toamna lui 2005 a fost pus pe picioare un nou server.

Dat fiind că mirror-urile distribuțiilor au fost în continuă creștere, în vara lui 2008 spațiul a redevenit insuficient. În urma apelului la comunitate, nu doar s-au cumpărat discuri noi, dar a apărut și al treilea server, prin generoasa contribuție a celor de la Găzduire Web. Din păcate, în primăvara lui 2011 a trebuit să renunțăm la acest din urmă server din cauza unor probleme hardware.

În paralel cu listele de discuţii, din 1999 a funcţionat non-stop un server de IRC. Acesta a fost iniţial găzduit de către Mircea Ciocan (aka mirceac). Întrucât serverul se afla în Ploieşti și apăreau probleme de disponibilitate, el a fost conectat cu două servere în 2001 şi respectiv în 2002 aflate în Bucuresti şi întreţinute de către wolfy (în reţeaua RDS), respectiv Paul Chiţescu aka "killall-9" (în PCNet). Pentru redundanţă si o mai bună posibilitate de acces pentru cei cărora utilizarea IRC le era limitată de către provideri sau de problemele de peering, a fost conectat şi un server găzduit la un liceu din reţeaua RoEduNet de către Cosmin-Adrian Matei aka Doom. Din considerente personale ale administratorului, serverul iniţial a fost oprit în 2003. În 2004 serverele întreţinute de către killall-9 şi Doom au fost deconectate, apărând în schimb, în întreţinerea lui Kefren, un server care oferea posibilitatea de conectare pe IPv6. Ca urmare a lipsei de interes a utilizatorilor (nu-l folosea nimeni :) ), acest server a fost deconectat la sfârşitul anului 2006. Date fiind problemele de peering între ISP-urile din România şi unor căderi ale serverului provocate de către furnizorul de energie electrică, reţeaua IRC a fost adusă la forma actuală prin activarea unui server şi în datacenterul iNES. De la începutul lunii noiembrie 2011 acest server oferă acces si pe IPv6.

Din 2017, serverul IRC și listele de discuții sunt găzduite de Chroot, serverul FTP fiind găzduit în continuare de iNES.

Întâlniri şi evenimente

La categoria urme "palpabile" ale activităţii comunităţii LUG se înscriu un număr de conferinţe Linux, dintre care prima a fost Linux Open 2001, organizată în martie 2001 la Ilieni de către firma COSYS din Sfântu Gheorghe. Aceasta a fost urmată de Conferinţele RLUG de la Băile Felix în 2002 şi Sfântu Gheorghe în 2003. Din păcate lipsa de timp şi a unei mâini forte (precum cea a orădeanului Alin Oşan, sufletistul care a impulsionat conferinţele din 2002 si 2003) au făcut ca tradiţia să se întrerupă temporar.

O altă componentă a activităţii comunităților linux o constituie întâlnirile locale pentru schimb de experiență (așa numitele linuxfest-uri, cu duioșie referite uneori și drept beerfest-uri). Fotografii de la o parte dintre întâlnirile organizate în București în 2003 de către Sebastian Țarălungă la sediul Grupului de Dialog Social. Ulterior această iniţiativă a fost continuată de către grupul linux360. Manifestări similare au avut loc şi la Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara.

Între 2009 și 2014 au fost organizate întâlnirile lunare RLUG axate pe prezentări şi "Lightning Talks" pe diverse teme, iar în 2010 și 2011 au fost organizate atelierele RLUG, axate pe teme practice. Înregistrări video ale acestora puteți găsi aici.