Semnături digitale

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare

General vorbind, o metoda de a certifica ca un anumit document a fost autorizat de o anumita persoana, mai exact detinatorul unei chei private. Sistemul de semnaturi digitale se ocupa cu generarea, utilizarea si expirarea cheilor, pe de o parte si cu PKI (public key infrastructure) pe de alta parte.

Nu discutam aici despre PGP, care e cea mai populara forma de semnaturi digitale private (intrucat foloseste un PKI de tip "web of trust") ci de "semnatura digitala" in acceptiunea legislatiei din Romania, cu scop concret de "drop-in replacement" al semnaturii "cu pixul pe foaie" in toate aspectele sale (un jurist ar fi binevenit sa explice care sunt legal bindings ale semnaturii cu pixul).

Ce sunt semnaturile digitale?

Din punct de vedere al semnificatiei, semnatura electronica este forma digitala a semnaturii olografe, in sensul ca este reflexia in spatiul virtual al acesteia. O semnatura electronica are aceleasi functionalitati si aplicabilitati ca si semnatura olografa si chiar mai mult decat atat, modul ei de utilizare recomandand-o din punctul de vedere al securitatii si integritatii. In plus, daca in cazul semnaturii olografe exista suspiciuni in cazul recunoasterii identitatii semnatarului, aceste suspiciuni sunt practic eliminate in cazul semnaturii electronice, facand astfel ca non-repudierea sa fie asigurata in proportie de 100%.

„Semnatura elecronica” este considerat termenul cel mai general ce permite autentificarea unui document electronic. Se foloseste generic termenul de „semnatura electronica” pentru a conferi neutralitate si pentru a nu limita prevederile la tehnologia criptografica actuala. Practic, semnatura electronica este echivalenta cu procesul de autentificare a unui document electronic printr-un certificat digital calificat.

De unde se obtin certificate si cat costa?

Cum se foloseste pe Linux?

Cum depui la ghiseu un document semnat electronic?