Semnături digitale

De la Wiki.lug.ro
Versiunea din 15 martie 2010 14:02, autor: Petre (Discuție | contribuții) (Pagină nouă: General vorbind, o metoda de a certifica ca un anumit document a fost autorizat de o anumita persoana, mai exact detinatorul unei chei private. Sistemul de semnaturi digitale se ocupa...)

(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

General vorbind, o metoda de a certifica ca un anumit document a fost autorizat de o anumita persoana, mai exact detinatorul unei chei private. Sistemul de semnaturi digitale se ocupa cu generarea, utilizarea si expirarea cheilor, pe de o parte si cu PKI (public key infrastructure) pe de alta parte.

Nu discutam aici despre PGP, care e cea mai populara forma de semnaturi digitale private (intrucat foloseste un PKI de tip "web of trust") si de "semnatura digitala" in acceptiunea legislatiei din Romania, cu scop concret de "drop-in replacement" al semnaturii "cu pixul pe foaie" in toate aspectele sale (un jurist ar fi binevenit sa explice care sunt legal bindings ale semnaturii cu pixul).

Ce sunt semnaturile digitale?

Eu unul n-am asa ceva, dar inteleg ca sunt niste certificate SSL emise de un CA recunoscut de autoritati. Modul "traditional" de utilizare e cu un token care contine certificatul, un driver si o aplicatie pt. el si Adobe Acrobat care are extensie pt. asa ceva si pdf-uri.

De unde se obtin certificate si cat costa?

Cum se foloseste pe Linux?

Cum depui la ghiseu un document semnat electronic?