Slax: Diferență între versiuni

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare
 
Linia 24: Linia 24:
 
Pentru integrarea pachetelor în cadrul sistemului e suficientă gestionarea fișierelor care conțin aceste pachete (plasarea lor în directorul special '''/slax/modules''' sau menționarea adresei lor în cadrul parametrilor de boot).
 
Pentru integrarea pachetelor în cadrul sistemului e suficientă gestionarea fișierelor care conțin aceste pachete (plasarea lor în directorul special '''/slax/modules''' sau menționarea adresei lor în cadrul parametrilor de boot).
  
Pot fi adăugate pachete chiar și în timpul rulării sistemului, prin comanda '''activate''' ('''slax activate''', la versiunile actuale) sau (metodă valabilă doar la versiunile anterioare) printr-un simplu dublu clic pe fișierul modulului respectiv.
+
Pot fi adăugate pachete chiar și în timpul rulării sistemului, prin comanda '''activate''' ('''slax activate''', la versiunile actuale) sau printr-un simplu dublu clic (sau selectarea unei opțiuni din meniul contextual, la versiunile actuale) pe fișierul modulului respectiv.
  
  

Versiunea curentă din 15 octombrie 2013 06:59

Slax
Slax 7 logo-black background.png
Companie/
Developer:
Tomáš Matějíček
Familie de distribuţii: Slackware
Ultima versiune stabilă: 7.0.8 / 16 martie 2013
Interfaţa implicită: KDE
Website: http://www.slax.org/
Captură de ecran - Slax 7.0.8 cu desktop implicit KDE 4.10.1

Descriere[modificare]

Slax este o distribuţie live, modulară, cu scop general, bazată pe Slackware Linux.

Fiind concepută în special pentru a fi rulată de pe un stick USB, poate fi particularizată ușor, putându-i-se adăuga sau îndepărta pachete (Slax bundles/modules), fără a fi necesară modificarea imaginii principale a sistemului.

Structură[modificare]

Pachetele/modulele au la bază pachete Slackware și sunt comprimate ca imagini tip SquashFS [1].

În consecință, orice pachete compatibile cu Slackware pot fi convertite în module Slax. Pentru versiunile actuale (7.x), comenzile pentru conversie sunt, în funcție de tipul pachetului sursă, txz2sb și tgz2sb. Pentru versiunile vechi, comanda pentru conversie este tgz2lzm.

Pentru integrarea pachetelor în cadrul sistemului e suficientă gestionarea fișierelor care conțin aceste pachete (plasarea lor în directorul special /slax/modules sau menționarea adresei lor în cadrul parametrilor de boot).

Pot fi adăugate pachete chiar și în timpul rulării sistemului, prin comanda activate (slax activate, la versiunile actuale) sau printr-un simplu dublu clic (sau selectarea unei opțiuni din meniul contextual, la versiunile actuale) pe fișierul modulului respectiv.