Dixit

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare

Dixit este un program gratuit care permite consultarea offline a mai multor dicţionare ale limbii române. Baza de date conţinând definiţiile este furnizată de proiectul DEX online. Comunitatea de voluntari a acestui proiect adaugă permanent noi definiţii la baza centrală de date. Dixit primeşte aceste actualizări în mod automat (sau nu, după preferinţe).

Numele programului este (oarecum) un acronim pentru "dicţionar explicativ integrat", dar adevărata origine este zicala latină Ipse Dixit, prin care se atrage atenţia că o afirmaţie provine dintr-o sursă cu autoritate. Pentru program, e un bun mesaj subliminal ;).

Baza de date conţine mai mult de 250.000 de definiţii din diverse surse, inclusiv toate cele 65.531 de definiţii din Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX 1998).

Următoarele dicţionare sunt de asemenea complete, prin bunăvoinţa firmei Siveco şi a Editurii Litera Internaţional: Dicţionar de sinonime (2002), Dicţionar de antonime (2002), Dicţionar ortografic al limbii române (2002), Noul dicţionar explicativ al limbii române (2002).