Editoare de text

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare

Editoare generale[modificare]

GNU nano[modificare]

GNU nano (Not ANOther editor) este un editor simplu, similar cu editoarele din DOS. Poate fi folosit pentru editări rapide în shell.

Pagina oficială

vim[modificare]

Vim (Vi IMproved) este un editor care extinde funcţionalitatea editorului Unix vi. Împreună cu Emacs, este unul dintre cele mai populare editoare sub Linux.

Vim este un editor modal, lucru total neobişnuit pentru toţi cei care nu s-au mai lovit de aşa ceva. Implicit, editorul porneşte în modul de comandă. Pentru a introduce text, trebuie să apăsaţi tasta 'i' pentru a-l trece în modul de editare. Revenirea în modul de comandă se face apăsând tasta 'Esc'. Comenzile de salvare, deschidere de fişiere, exit, etc. sunt introduse în modul de comandă. Dacă încercaţi să faceţi ceva într-un mod greşit, sistemul începe să sune furios.

Editorul are o atracţie foarte mare pentru programatori şi sysadmini, singurul lucru de care aveţi nevoie este o sesiune telnet sau ssh pentru a vă face treaba pe un server remote.

Vim are incorporat un limbaj propriu de scripting şi poate fi extins folosind acest limbaj. O colecţie mare de scripturi se găseşte la Vim Scripts. Găsiţi aici orice începând cu sintax highlighting şi suport ctags pentru programatori, până la suport pentru DocBook sau LaTeX pentru cei implicaţi în publicare.

Învăţarea comenzilor acestui editor necesită o muncă susţinută. O interfaţă grafică mult mai accesibilă începătorilor poate fi găsită pe pagina oficială a proiectului sub numele de gvim.

Pagina oficială

Seven Habits for Effective Text Editing 2.0 (googlevideo, prezentare Vim de Bram Moolenar, unul din principalii developeri)

emacs[modificare]

Captură de ecran - Emacs

Mai mult decât un editor de text, Emacs este construit în jurul unui interpretor pentru Emacs Lisp, un dialect al limbajului de programare Lisp cu extensii specializate. Fiind programabil, Emacs este ușor de extins și adaptat pentru numeroase funcții, pe lângă simpla editare de text: syntax highlighting pentru cod sursă sau documentație, mediu integrat de dezvoltare, mail, news, browser web, calendar, etc. Multe din aceste extensii sunt distribuite împreună cu Emacs, altele pot fi obținute separat.

Deși la prima vedere numărul uriaș de facilități oferite poate îngreuna procesul de învățare, comenzile uzuale sunt ușor de reținut; acestea se regăsesc în fișierul ``refcard.ps`` din documentație, ce poate fi tipărit pe o pagină și ținut la îndemână. Tot pentru a facilita învățarea, Emacs include și un tutorial interactiv (inclusiv în limba română).

Pagina oficială


NEdit[modificare]

NEdit este un editor Unix de text pentru programare şi folosire generală, "pentru utilizatori care folosesc un editor de text opt ore pe zi". Are o interfaţă grafică standard, echivalentă cu orice altă interfaţă de editor uzual şi cea mai bună interactivitate cu mouse-ul din lumea editoarelor de text Unix. Suportă sintax highlighting şi include un limbaj de scripting propriu (macro language) cu care editorul poate fi extins cu uşurinţă. Nu are suport pentru UTF8.

Pagina oficială

Kate[modificare]

Kate (KDE advanced text editor) este editorul de text principal din mediul KDE. Este atât un editor "stand-alone" cât şi o componentă de bibliotecă KDE care poate fi inclusă într-un proiect separat. Astfel, KDevelop (IDE programare) şi Quanta Plus (web development environment) folosesc componenta Kate pentru editare.

Pentru programatori Kate suportă syntax highlighting, code folding şi are un shell incorporat.

Pagina oficială

gedit[modificare]

gedit (GNOME editor) este editorul principal de text din mediul GNOME. Are suport de internaţionalizare complet, syntax highlighting, suport pentru editare remote pe servere, şi multe altele. Pote fi extins cu uşurinţă folosind sistemul propriu de plugins.

Pagina oficială

jEdit[modificare]

jEdit este un editor de text implementat în limbajul Java. Suportă printre altele syntax highlighting, expresii regulare, operaţii de search&replace pe fişiere multiple şi un sistem propriu de plugins care suportă downloadarea şi instalarea plagin-urilor direct din editor.

Pagina oficială

Scribes[modificare]

Scribes este un editor minimalist pentru Gnome scris în Python.

Pagina oficială

Editoare specializate[modificare]

Scribus[modificare]

Captură de ecran - Scribus

Scribus este un program open source de desktop publishing (DTP) pentru Linux/Unix, MacOS X, OS/2 şi Windows, care oferă facilităţi profesionale de page layout similare cu cele implementate de programe precum Adobe PageMaker, QuarkXPress şi Adobe InDesign. Poate fi folosit pentru crearea de ziare, broşuri, cărţi, afişe, etc în regim profesional.

Scribus are o interfaţă modernă şi prietenoasă, suportă toate formatele grafice majore inclusiv SVG, printing folosind driverul intern Poscript level 3, suportă font embedding şi sub-setting pentru fonturi TrueType, Type 1 şi OpenType. Printre capabilităţile profesionale de publishing amintim suportul pentru culori CMYK, separaţia culorilor, managementul culorilor ICC şi creare versatilă a fişierelor PDF.

Formatul de salvare a fişierelor este bazat pe XML şi este bine documentat. Poate importa documente în format OpenDocument (OpenOffice.org), HTML precum şi RTF şi Microsoft Word .doc.

rospell[modificare]

Captură de ecran - rospell

rospell este un editor de programare cu un suport excepţional pentru limba română. Include un speller/corector ortografic foarte puternic, driver românesc de tastatură incorporat (programmer's keyboard), şi permite editarea documentelor text folosind toate formatele majore româneşti de caractere (UTF-8, ISO8859-2/16 şi CP12500).

PDFEdit[modificare]

PDFEdit este un editor de fişiere PDF pentru Linux şi Unix. Oferă o interfaţă grafică de editor standard şi poate fi extins folosind un limbaj puternic de scripting.

Bluefish[modificare]

Bluefish este un editor foarte puternic pentru webdesigners, specializat pe editare de websituri dinamice şi interactive.

Pagina oficială

Quanta Plus[modificare]

Captură de ecran - Quanta Plus

Quanta Plus este un environment de dezvoltare pentru webdesigners inclus în mediul KDE. Suportă atât WYSIWYG cât şi editare normală, precum şi preview pentru fişiere aşa cum ar apare într-un web browser.

Pagina oficială

oXygen[modificare]

oXygen este un editor XML care suportă orice tip de document XML, şi este compatibil cu XML Schemas, DTDs, Relax NG schemas, NRL Schemas, XSLT şi XSL-FO. Formatele de ieşire includ HTML, PS şi PDF.

Pagina oficială

Suport TeX[modificare]

Datorită faptului că TeX a fost unul din primele sisteme de publicaţie, care mai este folosit pe larg şi în momentul de faţă, lista de editoare cu suport TeX este foarte lungă. Amintim aici câteva dintre ele: