Office

De la Wiki.lug.ro
Salt la: navigare, căutare

OpenOffice.org[modificare]

Captură de ecran - OpenOffice.org

OpenOffice.org este o suită completă de aplicaţii office care cuprinde un procesor de text (Write), o aplicaţie pentru calcul tabelar (Calc), o aplicaţie de prezentare (Impress), un editor grafic vectorial (Draw) şi o aplicaţie pentru lucru cu baze de date (Base). OpenOffice.org permite printre altele accesul la baze de date, publicarea documentelor în format HTML şi PDF, şi publicarea prezentărilor în format Flash (SWF).

Ţinând seama de gama largă de funcţii înglobate şi de modul de operare, OpenOffice.org este comparabil în performanţă şi format de stocare a datelor cu pachetele binecunoscute de tip office (disponibile contra cost) şi trebuie privit ca o alternativă viabilă a acestora. Mai mult, oferă o compatibilitate mai bună decât originalul pentru documente mai vechi pe care din păcate producătorul respectiv a ales să nu le mai suporte.

Formatul implicit pentru salvarea documentelor OpenOffice.org este un standard ISO internaţional definit de OASIS aici. Standardul este în momentul de faţă suportat de un număr mare de guverne şi organisme internaţionale şi îşi găseşte o implementare în toate suitele majore office gratuite sau cu plată.

Structurat ca un proiect open source, declaraţia de intenţie a proiectului este de "a crea, în cadrul comunităţii, cel mai performant pachet software dedicat productivităţii în munca de birou, pachet care să ruleze sub toate sistemele de operare mai răspândite şi să ofere acces la toate funcţiile şi datele folosind API-uri bazate pe componente deschise şi un sistem de fişiere bazat pe formatul XML".

OpenOffice.org este de asemenea şi numele produsului dezvoltat în acest context şi este distribuit gratuit.


OxygenOffice Professional[modificare]

ooop, cunoscut în trecut sub numele de OpenOffice.org Premium, este o extensie a programului official OpenOffice.org care aduce o serie de îmbunătăţiri. Programul a fost dezvoltat de echipa maghiară de localizare OpenOffice.org (The Hungarian Native Language Team) şi este distribuit sub licenţă LGPL. În momentul de faţă este un proiect internaţional independent de OpenOffice.org, de aici şi schimbarea de nume din OpenOffice.org Premium în OxygenOffice Professional.

Îmbunătăţirile aduse includ posibilitatea rulării de macros VBA în Calc, suport multi-monitor pentru Impres, îmbunătăţiri ale exportului HTML în Calc, îmbunătăţiri de performanţă şi securitate, îmbunătăţiri a managementului fişierelor PDF, export direct în LaTex, etc. Ceea ce-l face însă foarte interesant este o colecţie de peste 3200 grafice (fotografii şi clipart) care pot fi introduse cu uşurinţă în documentele OpenOffice.org, peste 90 de fonturi noi, numeroase templates, samples şi documentaţie.


KOffice[modificare]

KOffice este suita office pentru mediul KDE. Suita KOffice cuprinde un procesor de text (KWord), o aplicaţie spreadsheet (KSpread), software de prezentare (KPresenter), o aplicaţie de manipulare a bazelor de date (Kexi), software de construire a diagramelor (Kivio), un editor grafic vectorial (Karbon14), un editor grafic raster (Krita) care poate fi folosit de exemplu pentru retuşare de fotografii, software de project management (KPlato), editor de bar chart (KChart), un editor de formule matematice (KFormula) şi un generator de raporturi business profesionale (Kugar). Deşi pot fi folosite şi independent, toate aceste aplicaţii au fost construite pentru a lucra împreună, şi sunt integrate într-un aşa numit KOffice Workspace. Atât indpendenţa cât şi integrarea aplicaţiilor este dată de formatul de date implicit folosit de toate aplicaţiile din suită. Acest format este ca şi în cazul OpenOffice.org OASIS OpenDocument file format.

Aplicaţiile se află în development activ, versiuni noi apar periodic. Licenţa de publicare a suitei este GPL iar pe alocuri LGPL. Suita poate fi accesată gratuit de pe pagina web a developerului.


Gnome Office[modificare]

Spre deosebire de OpenOffice.org şi KDE care au ales calea integrării în construirea suitei office, dezvoltatorii mediului Gnome s-au axat pe alegerea unor "best in class" aplicaţii independente. Integrarea dintre aceste componente office se bazează pe folosirea unor standarde internaţionale deschise şi compatibile cu cele folosite de OpenOffice.org şi KDE precum OASIS OpenDocument file format. Minimum, precum afişat de dezvoltatorii Gnome, suita cuprinde un procesor de text (AbiWord), un program pentru calcul tabelar (Gnumeric) şi software de accesat baze de date (Gnome-DB). Distribuţiile Linux curente includ în această listă şi alte aplicaţii precum un editor grafic vectorial (Inkscape), un editor grafic raster (Gimp), software de trasat diagrame (Dia) şi software de management al proiectelor(Planner). Aceste aplicaţii şi multe altele sunt descrise după cum urmează.

Ca şi în cazurile OpenOffice.org şi KDE, aceste aplicaţii sunt distribuite gratuit sub licenţă GPL şi constituie un concurent redutabil pentru orice mediu office proprietar.

AbiWord[modificare]

Captură de ecran - AbiWord

AbiWord este un procesor de text asemănător cu Microsoft® Word. Este potrivit pentru o gamă variată de operaţii de procesare a textului. Programul este gratuit şi este distribuit sub licenţă GPL. Este principalul procesor de text office al mediului Gnome.

Gnumeric[modificare]

Captură de ecran - Gnumeric

Aplicaţia pentru calcul tabelar Gnumeric este parte a mediului Gnome.

Glom[modificare]

Glom permite crearea de sisteme de baze de date - atât bazele de date propriu-zise cât şi interfaţa cu utilizatorul.